Uzašašće - dati se uzdignuti

DATI  SE UZDIGNUTI….
Blagdan je uzašašća Gospodina našega Isusa Krista na nebo.
U svojim katehezama tumači ovaj događaj blaženi Ivan Pavao II: »Krist, prošavši povijesne putove i ušavši također u tamu smrti, granicu naše prolaznosti i posljedicu grijeha (usp. Rim 6,23), vraća se u slavu koju odvijeka (usp.Iv 17,5) dijeli s Ocem i s Duhom Svetim. I sa sobom vodi otkupljeno čovječanstvo.«

Dati nam se voditi od Boga, Njegove Ljubavi. Dopustiti Mu da nas »uzdigne«, da nas nosi…
Za sve to molimo sa svetom liturgijom, s misnim tekstovima; da nas obdari svetom radošću i zahvalom (Zborna molitva), da se i mi vinemo put nebesa (Darovna) i da upravi kršćanska srca k nebu (Popričesna). 
Dok nastojimo uranjati u (to) otajstvo  u ovom površnom, uglavnom vrlo plitkom, smiješnom, a istovremeno tragično rastrganom svijetu molimo s blaženom Elizabetom od Presvetog Trojstva :
»O moj Bože, kojemu se klanjam, pomozi mi da se posve zaboravim kako bih se učvrstila u tebi, smirena, kao da bi moja duša već bila u vječnosti. Smiri moju dušu! Učini je svojim nebom, svojim najdražim prebivalištem, mjestom svoga odmora. O moj Kralju i sve moje, moje blaženstvo, beskrajna osamo, neizmjernosti u kojoj se gubim, prepuštam se tebi, u očekivanju da ću moći promatrati u tvojoj svjetlosti bezdan tvoje veličine«.

Crkveno učiteljstvo u enciklici Ut unum sint, br.85, uči: »Milost Božja bit će sa svima onima koji slijede primjer svetaca i nastoje odgovoriti zahtjevima milosti.«
I onda (nas) pita rečenicu dalje: »A mi, možemo li se sustezati da se obratimo Očevu očekivanju? On je s nama.«
Otac naime, očekuje odgovor na svoju ponudu ljubavi.
Dao nam je Sina, dao nam je sve, strpljivo, ustrajno i dobrostivo čeka uzvrat.
Uzvrat srca, uzvrat života, moj odgovor na način uvijek novog obraćenja, pristanak da mi On promjeni život, da progledam, da i preko mene može k Sebi uzdizati one koji su mi poslani, kojima sam poslan. Vinuti nam je srca k Njemu….
vlč. Zvonimir Dudić-Badurina