Ples sa Isusom

Smijem li, Isuse, za ples te zamoliti?

Želim jako, ali strah poznati svakih dahom se širi.

Pitam se hoću li moći korak Njegov savršeni pratiti.
"Opet onaj smiješni strah!" progovara mi On.
"Zar ne vidiš da ništa tako savršeno ne pristaje
kao ruka tvoja u ruci Mojoj."

Opširnije...

Božje Lice i pustinjske maske

Božje Lice i pustinjske maske
Dolazi skriven, bez najave i u najnepoželjnijem trenutku.
Uvlači se u misao ili emociju,
kroz sliku ili zvuk.
Obilazi tražeći bilo koji ulaz.
Razumije se u maske.
Nikada se ne pokazuje i
najviše voli kada ga nitko ne vidi.

Opširnije...

Molitva nogometaša

Biskup Ivan Šaško svoju je homiliju mladim nogometašima završio prikladnom simpatičnom molitvom.

Daruj nam, Gospodine, srce okruglo kao lopta,
da se uvijek kotrlja prema najnižoj životnoj točki,
prema bližnjima koji najviše trebaju tvoju i našu ljubav.

Opširnije...

»Ovo je trebalo činiti, a ono ne zanemariti«

Što to treba činiti? Što je to najvažnije? Pravednost i ljubav Božja. (Lk 11, 42a)

Isus nas poučava što treba činiti: biti ravan, istinoljubiv, govoriti što misliš, ne biti licemjer (usp. Lk 12,1-3)

Opširnije...

Leti kao orao!

ORAO
Pošao jednom neki čovjek u šumu, da bi potražio pticu koju bi mogao ponijeti kući. Uhvatio je mladog orla, donio ga kući i stavio u kokošinjac među kokoši, patke i purane. Hranio ga hranom za perad iako je on bio orao, kralj ptica.
Nakon pet godina čovjeka je posjetio neki prirodoslovac. Kad su prolazili vrtom, rekao je ovaj: »Ona ptica tamo nije kokoš, ono je orao!«
»Da« kazao je čovjek, »to je točno, ali ja sam ga uzgojio kao kokoš. On više nije orao, nego kokoš i onda ako su mu krila tri metra široka.«

Opširnije...

Prilagoditi se standardima!

U tijeku su pred pristupni pregovori s Europskom Unijom. Pokušavamo uskladiti naš standard sa standardom kakav vlada u zemljama, članicama EU. A sve nekako imamo osjećaj da nas i ne žele u tu zajednicu. Jer, kako koji uvjet ispunimo, već nam drugi postavljaju.
A kako stojimo sa prilagodbom standardima koji vladaju u Božjem Kraljevstvu?

Opširnije...

»Izvezi na pučinu!« (Lk 5,4)

„Zbilja ne razumijem što radim: ta ne činim ono što bih htio, nego što mrzim - to činim.“ - riječi su to sv. Pavla zapisane u poslanici Rimljanima (Rim 7,15) Događa li se i vama slično, da činite ono što ne biste htjeli, a ne ono što biste željeli? Pa što je to u nama što nas goni na takvo djelovanje? Možda se odgovor krije baš u pitanju – goni na – ako preokrenemo redoslijed riječi dobit ćemo: na goni i došli smo do odgovora: NAGONI!

Opširnije...

Podloga za nešto lijepo

„Potpuno predanje Bogu“ – u nekima to izaziva divljenje, u nekima strah, u nekima odbojnost. A u vama? Već neko vrijeme razmišljam o tome kako približiti djeci, koju poučavam u vjeri, ovu istinu: da je garancija naše sreće i životnog uspjeha – potpuno se predati Bogu. Djeca vam ne vole fraze, oni vole, kao i mi stariji, govor u slikama. I na pamet mi je pala jedna slika na temu potpunog predanja Bogu.

Opširnije...

»Zgrćite sebi blago na nebu!« (Mt 6,20)

"Ne zgrćite sebi blago na zemlji, gdje ga moljac i rđa nagrizaju i gdje ga kradljivci potkapaju i kradu. Zgrćite sebi blago na nebu, gdje ga ni moljac ni rđa ne nagrizaju i gdje kradljivci ne potkapaju niti kradu. Doista, gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce." (Mt 6,19-21) 
Ovo, očito nije reklama nekih svjetski poznatih banaka, koje žele privući ulagače i čije reklame gledamo na vodećim televizijskim mrežama i programima, u optimalnim, najgledanijim terminima. Ne, taj proglas možete čuti samo periodično, ovisno o tome kad dođe na red u ciklusu liturgijskih čitanja, pročitanog s ambona oko kojega ipak nije čitava obitelj okupljena kao oko onog drugog oglašivača, televizora, preko kojeg se reklamiraju svjetske banke.

Opširnije...

»Ako hoćeš možeš me očistiti« (Mk 1,40)

Ova molba jednog gubavca naišla je na pozitivan odgovor. Dakako, odgovor je došao, a od koga drugog nego, od Isusa. U jednom engleskom prijevodu Biblije Isusov odgovor ovako glasi: „Naravno, (of course) budi čist!“ Za Isusa, ima li što prirodnije, naravnije, nego uslišati molbu iskrenog molitelja? Ima li danas gubavaca koji bi tako iskreno molili? Tko su današnji gubavci?

Opširnije...