Anđela je svojoj Družbi dala za zaštitnicu svetu Uršulu, djevicu i mučenicu. Nepotrebno je davati drugu pretpostavku za motiv tog izbora osim popularnosti koju je uživala ta Svetica, koju je u mučeništvo slijedio beskonačan broj djevica: jedanaest tisuća! Tvrdnja da se ona ukazala Anđeli u viđenju u mladosti nije nipošto dokazana, već smo rekli. Uršula je bila junakinja jedne od najraširenijih legendi Srednjeg vijeka do Renesanse, te je zauzimala povlašteno mjesto u figurativnoj umjetnosti. Danas znamo uistinu da joj je ime vjerojatno simbol hrabrosti koju je pokazala pred smrću, znade se da je beskrajna povorka mučenica u stvari sazdana od njih jedanaest, i da je nevjerojatan broj relikvija pronađenih 1106. godine pripadao staroj rimskoj nekropoli (groblju), a ne Uršulinoj pratnji. I posve je očito da nisu bili Huni ti koji su iskorijenili grupu pogodcima strjelica, jer je, naime, u Atilino vrijeme već i druga crkva u Kölnu bila posvećena mučenicama zamijenivši staru podignutu njima u čast . S jedne strane, legendu sabranu u starim »Pasijama« (Passiones) i u Zlatnoj Legendi i proširenu iznad svake vjerojatnosti od Elizabete Schönau a zatim po anonimnom autoru Otkrivenja – Revelationes, obnovio je kist Viktora Carpaccia, s druge pak strane, širenje mirijada relikvija i nadasve pobožnih nepovezanih i naivnih nad-struktura koje su ih sačinjavale, sve je to umanjilo svaku vjerodostojnost Svetice i njezine avanture. Ali legenda čuva svoju veliku težinu, težinu srčike povijesne stvarnosti koju ne možemo nijekati.

Doista, između 3. i 4. stoljeća jedna se djevojka, vođica djevica, hrabro, iz ljubavi prema Kristu, suočila, zajedno s njima, s mučeništvom, izlazeći tako iz legende i s punim pravom ušavši u Povijest Crkve, s dostojanstvom jednakim drugim mučenicima. Ma kakvo bilo njezino stvarno ime, »Uršula« ostaje zauvijek simbol snage i odvažnosti. Anđela ju je, naravno, poznavala preko legendi. Uršula, kraljeva kći, zaručnica kralja, zavjetovala je Kristu djevičanstvo; povela je svoje družice da se i one zavjetuju Kristu i da mu same budu vjerne do smrti. Anđela ju je dakle uzela za zaštitnicu te nove družbe djevica koja se rađala u Crkvi.

Tko je sv. Uršula?
-izuzetno hrabra žena
-žena spremna na rizike
-žena posve predana i posvećena Isusu Kristu
-vođa mladih žena (lider)
-žena koja ima svoje dostojanstvo
-žena slobodna od vremena u kojem živi.
Ove su kvalitete bile izazov sv. Anđeli i poželjela je da ih imaju i članice nove Družbe. Zato je Družbu stavila pod zaštitu sv. Uršule, djevice i mučenice.

B.Davila, Uršula, ulje na platnu