Unutrašnjost Uršulinske crkve u Varaždinu

Glavni oltar u crkvi

Sadašnji oltar, historicističkog stila, svijetlo-maslinaste boje s pozlaćenim reljefnim ukrasima i crtanom ornamentikom, načinjen je 1894. godine, a izradio ga je Joseph Runggaldier, klesar i rezbar iz St. Ulricha - Gröden u Tirolu - za 1800 forinti.

U svom gornjem dijelu nosi lik Boga Oca sa zemaljskom kuglom; sa strane su djevice i mučenice prvih kršćanskih vremena: lijevo sv. Katarina Aleksandrijska, a desno sv. Janja. Uza središnji dio lijevo je sv. Franjo Ksaverski, a desno sv. Ignacije Lojolski.

Središnji dio oltara zauzima visokoreljefni prikaz Isusova rođenja.


Uz tabernakul su male niše s anđelima, a do njih lijevo sv. Anđela Merici s djevojčicom, utemeljiteljica Reda, i desno sv. Uršula, djevica i mučenica i zaštitnica uršulinki. Kipove sv. Anđele (110 cm) i sv. Uršule (114 cm) izradio je 1904. godine Joseph Runggaldier. Oltar nosi nekoliko vrijednih relikvijara i svijećnjaka.

U svetištu su još vrijedne slike sv. Florijana i Djevice Marije iz Landshuta, koja se u samostanu časti kao “Majka Doma našega - Haussmutter”. Slika je načinjena za crkvu oko 1730. godine, prema starijoj iz 17. stoljeća iz samostana uršulinki u Landshutu, u Bavarskoj. Ta njihova crkva je poznato svetište istoimene Madone. Oko slika su kipovi baroknih anđelčića s bivšeg oltara.
Oltar prema narodu zapravo je umjetnički izrezbaren stol isusovačkih poglavara iz blagovaonice. Kad je ukinuta Družba Isusova 1773. godine, stol je kupljen s umjetničkom "katedrom” za čitanje u blagovaonici i drugim inventarom te je služio istoj svrsi. Datira iz 17. stoljeća. U crkvu je postavljen nakon obnove 1972. godine da s njega vjernici primaju Kruh života.

S lijeve strane oltara nalazi se kip Majke Milosti. Nasuprot Majke Milosti nalazi se kip Srca Isusova. Izradio ga je 1904. godine u Grazu Wilhelm Sirach.

SVETE MISE

Nedjeljom i blagdanom u 8:00 sati, a radnim danom u 7:00 sati. Svakog 'osmog' u mjesecu u 18h, vidi više o tome na linku o Majci Milosti.

Svakog ČETVRTKA u 19:30 ura klanjanja pred Presvetim
REDOVITA PRILIKA ZA ISPOVIJED svaki dan pola sata prije mise (preč. Franjo Biškup)


Barokni inventar crkve djelomično je sačuvan. Prvotni barokni oltar bio je pozlaćen i zapremao je cijelu površinu svetišta. Uklonjen je, djelomično zbog crvotočine, 1892. godine. Od njega je ostala glavna slika Isusova rođenja, koja se nalazi lijevo iznad ulaznih vrata u “pričesni kor”. Izradio ju je 1739. Ignjac (Ignaty) Flürer; ulje na platnu, 340 x 196 cm. Na ovoj se slici autor potpisao cijelim imenom i prezimenom, što je inače rijetko činio. Gospa, odjevena u crvenu haljinu s modrim ogrtačem, uronjena je u promatranje Djeteta koje spava, a iza nje stoji sv. Josip, sabran i tih, zaogrnut plaštem toplih smeđih tonova. Uz njih su tipizirane životinje štale, magarac i vol, a iz daljine stižu Tri kralja na konjima. Gore u jutarnjem rumenilu naziru se anđeli, od kojih najbliži nosi Isusu križ, a na oblacima natpis: GLORIA IN EXCELSIS DEO!

Na stropu crkve visio je vrijedan luster od muranskog stakla, koji je oko 1850. nabavila m. Florijana Karger. Uz 475. obljetnicu osnutka Reda, 25. studenoga 2010. g., zamijenjen je novim elektificiranim, a on je našao mjesto u sakristiji.

 
Background Color
                                               
Custom Color  
Overlay
Patterns & Styles
Body
Header
1 2
Headings - Google Font Content Font
Font Colors