Vi ste ovdje:   Oaza / Pobožnosti BDM

Pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji

A. Ulman, Detalj jaslica,terakota

»Zdravo!
Ti puna radosti.
Ljudima jednom stajat ćeš pred očima,
Ko mira znak, ko izvor utjehe.

Imat ćeš mjesec pod nogama. Mlado
Sunce će tebi sijati u naručju.
A jutarnje će zvijezde
Nad tvojom glavom pjevati.
I bit ćeš vez,
Što zemlje dno i neba vrh
U jedno spaja.
I bio bit ćeš most,
Od molitava tkan,
Od suza mit, i u luk svit,
Nad jazima i crnim vodama,
Što čovjeka će dijeliti
Od Boga.

-Nek je Gospodu
Slava! Nek volja njegova se vrši. – «

(Vladimir Nazor)
Osnutak Uršulinskog samostana u Slavonskom Brodu, 08. siječnja 1957. bio je događaj za cijeli grad, tada »crveni Brod« kako su ga zvali zbog jačine komunističkog režima. Sve se događalo vrlo skrovito, kroz velike teškoće, tako da Kronika bilježi »to je pravo pravcato čudo po zagovoru Gospe Brze Pomoći- Njoj sve dugujemo. Zato je njena ova nova kuća.«

Odakle pobožnost Gospi od Brze Pomoći?
U američkoj državi Louisiani, na pustom području rijeke Mississippija, položeni su 1718. temelji novoga lučkog grada New Orleansa. Tadašnji upravitelj želi o je djeci osigurati kršćanski odgoj pa je zamolio isusovca o. de Beauboisa da im iz Francuske dovede redovnice odgojiteljice. Otac se obratio uršulinkama koje su prihvatile poziv i došle u Ameriku 1727. Kad je 1763. g. Louisianom zavlada Španjolska, francuskim su uršulinkama došle španjolske u pomoć. Međutim, vlada se opet proimijenila i poč- 19. st. opet su zavladali Francuzi, a uršulinskom samostanu ostalo je samo sedam redovnica.
I tu se GOSPA BRZE POMOĆI proslavila. Kako?
s. Andreja Nadier pismom je zatražila svoju sestričnu također uršulinku s. Mihaelu Censoul da dođe iz Francuske u New Orleans. Međutim, biskup se tu usprotivio i rekao da će popusti samo ako sam papa Pijo VII. dade dozvolu. Naime, s. Mihaela je bila izvrsna odgojiteljica i puno je značila za odgoj u toj biskupiji.
Međutim, s. Mihaela je imala snažnu nutarnju sigurnost u Božji poziv i zatražila ja papinom posredovanje. Čekala je tri mjeseca, kad je u molitvi osjetila snažan poticaj da se uteče Majci Mariji. To je učinila riječima: »Presveta Djevice, ako mi isposluješ brz i povoljan odgovor na moje pismo papi, obećajem da ću u New Orleansu širiti tvoju čast pod nazivom: NAŠA GOSPA BRZE POMOĆI.« Nebeska ju je majka uslišala! Odgovor je bio brz i povoljan! Biskup se jako iznenadio brzom odgovoru pape, popustio je i još se ponudio blagosloviti kip Naše Gospe koji je s. Mihaela dala isklesati. Taj se kip vrlo brzo počeo častiti kao kip Naše Gospe Brze Pomoći.
Značajno je uslišanje za vrijeme požara 1812. kada je na zaziv Gospe, vjetar promijenio smjer i tako poštedio samostan i okolicu od vatre koja je po svim pravilima trebala i njih zahvatiti.
Sveta kongregacija obreda je 1928. potvrdila izbor Naše Gospe Brze Pomoći za glavnu zaštitnicu grada New Orleansa i države Louisiane.

Kako je Gospa Brze Pomoći »stigla« u Hrvatsku?
Za pobožnost Gospi Brze Pomoći s. Margarita Labrtić još kao novakinja čula je u internacionalnom novicijatu u Beaugencyu u Francuskoj. No, tada joj ona ništa osobitoga nije predstavljala, sve do 1945. g. kada je bila prefekta konvikta u Varaždinu u vrijeme kada je rat buktio u gradu. U duši joj se pojavila Gospa Brze Pomoći i imala je snažnu nutarnju sigurnost da će sve djevojke biti zaštićene. I tako je i bio; nije  s djevojkama bježala u sklonište za vrijeme uzbuna. Imala je čvrstu vjeru da ih Gospa štiti. I kad su granate padale po krovu samostana, tisuću su puta zazvale Gospu Brze Pomoći i ništa im se nije dogodilo.
Snažna vjera s. Margarite prelijevala se na sve konviktice.
Idemo korak dalje… kad je 1957. trebalo osnovati samostan u Slavonskom Brodu, imenovana je prvom glavaricom s. Margarita. Svoju pobožnost i povjerenje Gospi jednostavno je prenijela i tako su sestre svoj samostan i onda vrlo brzo župu sv. Stjepana, stavile pod zaštitu Gospe Brze Pomoći.
Uršulinke su ovom pobožnošću Gospi željele spasiti obitelji u Brodu i to tako da je Gospina slika »krstarila« od obitelji do obitelji. Slika je napravljena prema originalu iz New Orleansa.
Vrlo brzo sestre su dale umjetnici Alojziji Ulman da napravi kip, neovisno o kipu iz Amerike. Današnji poznati bijeli kip Majke s Djetetom koja sjedi, jest djelo ove divne umjetnice koja je kroz svoj život napravila više originala Gospe Brze Pomoći. Danas ih se može naći, osim u Brodu, također u Zenici, zatim manji kipovi u Zagrebu u Gračanima u samostanu, u Varaždinu u Duhovnom centru, te u katedrali u Varaždinu.
Svakog osmog u mjesecu vjernici u velikom borju dolaze i mole i zavjetuju se Gospi po čemu je Brod danas jako poznat. Bogu hvala za vjeru naše s. Margarite i brojnih uršulinke koje sve do danas prenose tu vjeru na mlađe generacije. Naša Gospo od Brze pomoći, pohiti da nam pomogneš!!!

Molitva Gospi Brze Pomoći
O Marijo, majko Božja, Ti koja znaš za jade i nevolje ovoga svijeta, bdij bez prestanka nad nama i nad cijelom Crkvom svoga Sina i budi nam uvijek našom Gospom brze pomoći. Pohiti, da nam pomogneš u svim našim potrebama, posebno …, budi nam utočištem za ovog prolaznog života i isprosi nam život vječni, po zaslugama Isusa, svoga Sina, Gospodina i Otkupitelja našega. Amen.

Molitva mladih
Bezgrešna Djevice, Majko brze pomoći, molimo Te, pomozi nam da sačuvamo neokaljanu mladost.Izmoli nam živu vjeru i nepokolebivo ufanje, nauči nas pravoj i svetoj ljubavi prema Bogu i braći ljudima.
Vodi nas i brani da se što dostojnije spremimo za onu životnu zadaću, koju je Presveto Trojstvo namijenilo svakome od nas. Tebi, o Prečista, prikazujemo svoje radosti i tjeskobe, svoje borbe i poraze, svoje pobjede, želje i nadanja.
Primi ih, posveti i prikaži svome Sinu, Spasitelju našemu, za čitav svijet, napose za sve one, koji kao i mi žele sačuvati čistu i svetu mladost. Amen.

LITANIJE NAŠOJ GOSPI BRZE POMOĆI

Gospodine, smiluj se! Gospodine, smiluj se!
Kriste smiluj se! Kriste smiluj se!
Gospodine, smiluj se! Gospodine, smiluj se!
Oče nebeski, Bože, smiluj nam se.
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože smiluj nam se
Duše Sveti Bože, smiluj nam se.
Sveto Trojstvo, jedan Bože, smiluj nam se.

Majko sina Božjega, Moli za nas!
Naša Gospo od Brze pomoći, Moli za nas!
Zagovornice sviju, koji te s pouzdanjem zazivaju, Moli za nas!
Da nam vjera bude živa i prosvijetljena, Moli za nas!
Da nam ufanje postane nepokolebivo, Moli za nas!
Da nam se ljubav usavrši, Moli za nas!
Da vjerno vršimo Božje zapovijedi, Moli za nas!
Da ustrajemo u dobrim djelima, Moli za nas!
Da se opiremo pobunama zle volje, Moli za nas!
Da ne podlegnemo napastima, Moli za nas!
Da se uspješno borimo protiv grijeha, Moli za nas!
Da zadobijemo milost skrušenog pokajanja, Moli za nas!
Pomoćnice u svim duhovnim i vremenitim potrebama, Moli za nas!
Pomoćnice onima, koji se žele vratiti na put spasenja, Moli za nas!
Pomoćnice onima, koji teže za svetim svećeničkim i redovničkim životom, Moli za nas!
Pomoćnice propovjednicima Evanđelja, Moli za nas!
Pomoćnice svim radnicima u vinogradu Gospodnjem, Moli za nas!
Pomoćnice borcima za vjeru, Moli za nas!
Pomoćnice u rasvjetljavanju nevjernika, Moli za nas!
Pomoćnice u obraćenju krivovjeraca, Moli za nas!
Pomoćnice Svetoga Oca biskupa i svećenika, Moli za nas!
Uzore kršćanskih majki, Moli za nas!
Svjetlo kršćanskim očevima, Moli za nas!
Zaštitnice mladeži, Moli za nas!
Radosti čestitih obitelji, Moli za nas!
Utjeho žalosnih, Moli za nas!
Snago klonulih i malodušnih, Moli za nas!
Savjetnice u svakoj nevolji, Moli za nas!
Obrano od zaraznih bolesti i pošasti, Moli za nas!
Obrano od požara, Moli za nas!
Obrano od groma i oluje, Moli za nas!
Obrano od poplave, Moli za nas!
Obrano putnika, Moli za nas!
Obrano naše domovine, Moli za nas!
Obrano u času smrti, Moli za nas!
Osloboditeljice duša iz čistilišta, Moli za nas!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam, Gospodine,
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas, Gospodine.
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se Gospodine.

Moli za nas, Gospo Brze Pomoći!
Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se.
Svemogući vječni Bože, koji vidiš, da smo okruženi tolikim opasnostima i bijedom, dopusti u svojoj beskrajnoj dobroti, da nas Bezgrešna Djevica Marija, Majka Tvojega Božanskog Sina, brani od zlog duha i štiti u svim protivnostima, da nas brzom pomoći oslobodi od svakog zla duše i tijela i sigurno vodi u nebesko kraljevstvo, po zaslugama Gospodina našega Isusa Krista, Sina Tvoga.
Amen.

Marija Majka Brze Pomoći, molitvenik s poviješću pobožnosti u Slavonskom Brodu
Meki uvez, 77 str.
Može se nabaviti u našim samostanima

Župa Sv. Stjepana Kralja u Slavonskom Brodu 1977. g. dopuštenjem Svete Stolice, mijenja naslov u župu Gospe Brze Pomoći.

WEB STRANICA ŽUPE

POVIJEST KIPA I POBOŽNOSTI MAJCI MILOSTI
U samostanu sestara uršulinki u Varaždinu već jako dugo štuje se kip Majke Božje s Djetetom Isusom pod nazivom Majka Milosti.     Kip potječe iz 15. st. Pronašao ga je jedan seljak kod oranja na svojoj njivi, odnio ga svome župniku, a župnik ga je povjerio redovnicama u uršulinskom samostanu u Varaždinu, koje su ga vrlo častile i s velikim se pouzdanjem utjecale Marijinom majčinskom zagovoru.

Naslov Majka Milosti dobio je u 20. st. kada je njegova velika štovateljica, uršulinka s. Evanđelista Muršić, zamolila Majku Božju da joj pokaže kojim imenom da je naziva. Odgovor je dobila u snu u kojem su s kipa padali papirići s natpisom: »Mater Gratiae« - Majka Milosti. Od tada je sestre časte pod tim imenom.
1999. godine, prvi varaždinski biskup, mons. Marko Culej, poželio je da kip iz samostanske klauzure bude prenesen u crkvu na čašćenje vjernicima. Tako je, 21. ožujka iste godine, kip blagoslovljen i postavljen u samostansku crkvu.
Marija je Majka Milosti, jer se u njoj utjelovio i od nje rodio Isus Krist naš Spasitelj, najveća Božja Milost za nas grešne ljude. Umirući na križu, Isus nam je ostavio Mariju za našu Majku.
Zato joj se smijemo utjecati kao Isusovoj i svojoj Majci – Majci Milosti.
Blagdan Majke Milosti slavi se 8. svibnja.

Zašto možemo Blaženu Djevicu Mariju zvati MAJKOM MILOSTI? Najveća MILOST koju smo primili od Boga jest njegov Sin, naš Gospodin i Spasitelj Isus Krist, a On se utjelovio i rodio od Bl. Djevice Marije i tako je ona postala MAJKOM MILOSTI. Osim toga, Isus je s križa Mariju dao nama za Majku i ona je po tome najveća MILOST, koju nam je Isus iskazao nakon što nam je dao samoga Sebe. Tako je Marija MAJKA MILOSTI: kao Isusova Majka i kao naša Majka. Povjerimo joj se potpunoma, s Božjim darovima koje smo primili, sa svojim slabostima i nemoćima, brigama, željama i nastojanjima, uspjesima, sa svojim radostima i bolima, strahovima i razočaranjima. Povjerimo joj svoju prošlost i budućnost. Povjeravajmo joj sve one s kojima smo povezani na bilo koji način, sve poznate i nepoznate – čitav svijet, jer smo si u Isusu Kristu svi braća i sestre i prema tome i djeca Marijina, djeca MAJKE MILOSTI. 

DEVETNICA MAJCI MILOSTI
(Tekst: s. Bogoljuba Cifrek, OSU  - S dopuštenjem Biskupijskog Ordinarijata u Varaždinu.)

UVOD
Čovjek je biće u nastajanju, biće u odnosu. Najbitniji njegov odnos trebao bi biti odnos s njegovim Ocem i Stvoriteljem, s Bogom. No, mnogo toga čovjeku smeta, odvodi ga od kvalitetnog odnosa. Kada primijetimo da smo izgubili radost u molitvi, da više ne čitamo redovito Božju riječ i da »gubimo tek« za nju, kada nam polako blijedi želja za svim što nazivamo »duhovnim«, treba posegnuti za »vitaminima i mineralima« koji će nas vratiti u život s Bogom. Neka i ova »Devetnica Majci Milosti bude ponovo buđenje ljubavi prema Ocu i stvoritelju, prema Isusu i Ljubavi Božjoj, Duhu Svetomu, a sve po zagovoru i posredovanju Najsvetije i Najčistije Majke.

U ovoj devetnici želimo Bogu predati sve ono što nije čisto i istinito. Imamo pravo na to jer nas je sam Isus pozvao da mu dođemo »kad smo umorni i opterećeni i on će nas sam odmoriti« (usp. Mt 11,25-30); uzet će naše strahove, probleme, grijehe i sve što smo mu spremni dati.

(Predložene tekstove pažljivo i pobožno pročitaj i neko vrijeme ostani razmišljanju i molitvi.)

Prvi dan
VRIJEME

U šestom mjesecu posla Bog anđela Gabrijela u Galilejski grad imenom Nazaret  k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova, a djevica se zvala Marija. Anđeo uđe k njoj i reče: »Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!« Na tu se riječ ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav. No anđeo joj reče: »Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u boga. Evo začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja.« (Lk 1, 26-33)

Majko Milosti, danas želim Isusu dati svoje vrijeme. I On se među nama rodio u vremenu i koristio vrijeme svoga života na zemlji za dobro. Zato te molim, Majko, reci Isusu da žalim što svoje vrijeme nisam uvijek koristio(la) za dobro.
Moje prošlo vrijeme, to je cijeli moj život. Nemam nikakve vlasti nad tim dijelom vremena. Ništa ne mogu promijeniti. Mogu ga samo predati u tvoje ruke, Majko, da ga predaš Isusu i zamoliš ga da uništi sve ono što nije bilo dobro, časno i pošteno, a da gleda samo ono što je uspjelo.
Izmoli mi milost da sadašnji trenutak živim pred Njim koji pozna moje srce i moju volju. Želim činiti drugima ono što želim da oni čine meni.  (Pokušaj s ovim odmah danas! Ne čekaj na sutra!)
Tvoj Sin Isus, živeći među nama, posvetio je naše vrijeme. Molim te, Majko, izmoli mi Njegov blagoslov i dar razuma, da vrijeme na trošim na ono što je prolazno, jer je veoma kratko i brzo prolazi.
Svoju budućnost, majko, stavljam u tvoje Srce da me uzmeš za ruku i vodiš k Isusu, Početniku i Dovršitelju vjere.
Zdravo Marijo

Drugi dan
STRAH

Nato će Marija anđelu: »Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?« Anđeo joj odgovori: »Duh Sveti sići će na tebe i sila će te Svevišnjega osjeniti. Zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji. A evo tvoje rođakinje Elizabete: i ona, u starosti svojoj, zače sina. I njoj, nerotkinjom prozvanoj, ovo je već šesti mjesec. Ta Bogu ništa nije nemoguće!« Nato Marija reče: »Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!« I anđeo otiđe od nje. (Lk 1,34-38)

Majko Milosti! Ponesi danas Isusu moj strah. Ti si poznavala strah pred zadatkom koji je Bog stavio preda te i pitala si: »Kako će to biti?« Mene muče mnogi strahovi, Majko. Bojim se za svoj život, za obitelj, za radno mjesto, za pravednu plaću, za dobar glas. Bojim se, također, neuspjeha, grijeha, bolesti, smrti. Ti koja si pitala: »Kako će to biti?«, utješi moje srce da se više ne boji ničega, jer vjeruje Isusu koji je jači od svakoga straha.
Zdravo Marijo.

Treći dan
BRIGE

Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu. Čim Elizabeta začu Marijin pozdrav, zaigra joj čedo u utrobi. I napuni se Elizabeta Duha Svetoga  povika iz svega glasa: »Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje! Ta otkuda mi da majka Gospodina mojega dođe k meni? Gledaj samo! Tek što mi do ušiju doprije glas pozdrava tvojega, zaigra mi čedo u utrobi. Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina!« (Lk 1, 39-45)

Majko Milosti! Tebe je Elizabeta nazvala blaženom jer si vjerovala da Bog ispunja svoja obećanja. Svoj si život stavila u njegove ruke zajedno sa svim pitanjima i brigama. Želim učiti od tebe. Zaista, svojim brigama ne mogu ništa promijeniti. Zato te molim, uzmi danas moje brige i daj ih Isusu, jer vjerujem da On brine za me. (Nabroj odmah sada sve svoje brige) Izmoli mi milost, Majko, da moja jedina briga bude: živjeti čestito pred Bogom i ljudima, da bi moj život bio Njemu na čast i slavu.
Zdravo Marijo

Četvrti dan
GRIJESI

U one dane izađe naredba cara Augusta da se provede popis svega svijeta. Bijaše to prvi popis izvršen Kvirinijeva upravljanja Sirijom. Svi su išli na popis, svaki u svoj grad. Tako i Josip, budući da je bio iz doma i loze Davidove, uziđe iz Galijeje, iz grada Nazareta,  u Judeju – u grad Davidov, koji se zove Betlehem – da se podvrgne popisu zajedno sa svojom zaručnicom Marijom koja bijaše trudna.
I dok su bili ondje, navršilo joj se vrijeme da rodi. I porodi sina svoga, prvorođenca, povi ga i položi u jasle jer za njih nije bilo mjesta u svratištu.
A u tom kraju bijahu pastiri: pod vedrim su  nebom čuvali stražu kod svojih stada. Anđeo im Gospodnji pristupi i slava ih Gospodnja obasja! Silno se prestrašiše. No anđeo im reče: »Ne bojte se! Evo, javljam vam Blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin. I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama.
I odjednom se anđelu pridruži silna nebeska vojska hvaleći Boga i govoreći: Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim!« (Lk 2,1-14)

Majko Milosti! Ti si bila prva koja je među nama čula glas Spasiteljev i vidjela Njegovo milosrdno Lice. Uzdajući se u tvoju ljubav i tvoj zagovor, donosim ti danas sve grijehe svoga života i molim te da ih pokažeš Isusu kojega je anđeo odmah poslije rođenja nazvao Spasiteljem, Kristom, Gospodinom. On je na sebe uzeo i na križu pobijedio grijehe cijeloga svijeta. Neka i u meni pobijedi svaku grešnu misao i želju.
Izmoli mi srce čisto, istinito i vjerno Bogu i čovjeku, srce koje će moći u svakom bratu i sestri, u svakom Božjem stvorenju, vidjeti Lice svoga Spasitelja i Gospodina, Isusa Krista.
Zdravo Marijo

Peti dan
PLANOVI

Čim anđeli otiđoše od njih na nebo, pastiri stanu poticati jedni druge: »Hajdemo, dakle, do Betlehema! Pogledajmo što se to dogodilo, događaj koji nam obznani Gospodin.« I pohite, te pronađu Mariju, Josipa i novorođenče gdje leži u jaslama. Pošto sve pogledaše, ispripovjediše što im bijaše rečeno o tom djetetu. A svi koji su to čuli divili se tome što su im pripovijedali pastiri. Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih su svome srcu.
Pastiri se zatim vratiše slaveći i hvaleći Boga za sve što su čuli i vidjeli kako im je bilo rečeno. (Lk 2, 15-20)

Majko Milosti! Tebi koja si u svome srcu pohranjivala sve događaje u vezi s Isusom, koja si gledala njegovo odrastanje, povjeravam danas sve svoje planove. Moram priznati da sam često planirao(la) život bez Isusa, vodeći se uglavnom svojim sebičnim željama. Vrlo mi je žao i kajem se zbog toga. Sve prošle planove predaj, majko, milosrđu moga Spasitelja, a sve sadašnje očisti od sebičnosti i neodgovornosti za druge i vlastitu vječnu sreću. Neka svaki moj plan bude prije svega na dobo meni, mojoj obitelji, onima s kojima živim i radim, te na čast Bogu. Izmoli mi srce poslušno volji Očevoj.
Zdravo Marijo

Šesti dan
MOLITVA

Nato ga sabrani upitaše: »Gospodine, hoćeš li u ovo vrijeme Izraelu opet uspostaviti kraljevstvo?« On im odgovori: »Nije vaše znati vremena i zgode koje je Otac podredio svojoj vlasti. Nego, primit ćete snagu Duha Svetoga koji će sići na vas i bit ćete mi svjedoci u Jeruzalemu, po svoj Judeji i Samariji i sve do kraja zemlje.« Kada to reče, bi uzdignut njima naočiglet i oblak ga ote njihovim očima. I dok su netremice gledali kako on odlazi na nebo, gle, dva čovjeka stadoše kraj njih u bijeloj odjeći i rekoše im: »Galilejci, što stojite i gledate u nebo? Ovaj Isus koji je od vas uznesen na nebo isto će tako doći kao što ste vidjeli da odlazi na nebo.«
Onda se vratiše u Jeruzalem s brda zvanoga Maslinsko, koje je blizu Jeruzalemu, udaljeno jedan subotnji hod. I pošto uđu u grad, uspnu se u gornju sobu gdje su boravili: Petar i Ivan i Jakov i Andrija, Filip i Toma, Batolomej i Matej, jakov Alfejev i Šimun Revnitelj i Juda Jakovljev – svi oni bijahu jednodušno postojani u molitvi sa ženama i Marijom, majkom Isusovom, braćom njegovom. (Dj 1,6-14

Majko Milosti, danas te molim da predaš Isusu moju molitvu. Znam da nije uvijek bila iskrena i čista. Često mi je bila samo obaveza pored svih drugih, a ponekad čak i teret koji sam nastojao(la) ''skinuti s leđa.'' Zamoli ga da mi oprosti takav stav prema molitvi i obnovi u meni duh istinske, životne molitve, koja je prije svega razgovor s Njim. Moli ga da mi dade dar zahvaljivanja za život, roditelje, djecu, braću i sestre, bračnog druga prijatelje i neprijatelje, progonitelje, Domovinu.
Izmoli mi od Isusa iskrenu molitvu koja će biti na čast Presvetog Trojstva, čista i postojan, zagovornička, za sve patnike svijeta, molitvu koja će moći promijeniti moj život.
Zdravo Marijo

Sedmi dan
MISLI, RIJEČI, DJELA

Trećeg dana bijaše svadba u kani Galilejskoj. Bila ondje Isusova majka. Na svadbu bijaše pozvan i Isus i njegovi učenici. Kad ponesta vina, Isusu će njegova majka:»Vina nemaju.« Kaže joj Isus: »Ženo, što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas!« Nato će njegova mati poslužiteljima: »Što god vam rekne, učinite!«
A bijaše ondje Židovima za čišćenje šest kamenih posuda od po dvije do tri mjere. Kaže Isus poslužiteljima: »Napunite posude vodom!« I napune ih do vrha. Tada im reče:«Zagrabite sada i nosite ravnatelju stola.« Oni odnesu. Kad okusi vodu što posta vinom, a nije znao odakle je – znale su sluge koje zagrabiše vodu – ravnatelj stola pozove zaručnika i kaže mu: »Svaki čovjek stavlja na stol najprije dobro vino, a kad se ponapiju, gore. Ti si čuvao dobro vino sve do sada.« Tako, u Kani galilejskoj, učini Isus prvo znamenje i objavi svoju slavu te povjerovaše u njega njegovi učenici. Nakon toga siđe sa svojom majkom, s braćom i sa svojim učenicima u Kafarnaum. Ona ostadoše nekoliko dana. (Iv 2,1-11)

Majko Milosti, danas ti želim povjeriti svoje misli, riječi i djela. Zauzmi se za mene kod Isusa kao što si se zauzela za svatove u Kani. Tebi Isus ne može ništa odbiti. Izmoli preobrazbu mojih misli iz loših u dobre; izmoli preobrazbu mojih riječi, da postanu za bližnje kao dobro vino koje razveseljuje srce. Reci Isusu, Majko, da mi je žao svih grubih, nepromišljenih i beskorisnih riječi. Reci mu da želim zbog svih djela koja nisu bila na radost ni Njemu ni bližnjima, ali ni meni.
Zdravo Marijo

Osmi dan
RADOST

Tada Marija reče: »Veliča duša moja Gospodina, klikće duh moj u Bogu, mome Spasitelju, što pogleda na neznatnost službenice svoje: odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom. Jer velika mi djela učini Svesilni, sveto je ime njegovo! Od koljena do koljena dobrota je njegova nad onima što se njega boje, iskaza snagu mišice svoje, rasprši oholice umišljene. Silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne. Gladne napuni dobrima, a bogate otpusti prazne. Prihvati Izraela, slugu svoga, kako obeća ocima našim: spomenuti se dobrote svoje prema Abrahamu i potomstvu njegovu dovijeka.« Marija osta s Elizabetom oko tri mjeseca, a onda se vrati kući.« (Lk 1,46-56)

Majko Milosti, danas ti povjeravam sve svoje radosti i molim te da ih predaš Isusu! Znam da moje radosti nisu baš uvijek bile potpuno čiste. Ponekad sam se radovao(la) tuđem zlu, neuspjehu. Zamoli Isusa da mi oprosti sve takve »radosti«!
Reci mu, Majko, da imam jednu jedinu želju: da On bude od danas moja jedina i prava radost, da se moje srce raduje samo dobru, istini, samo Njemu! Želim si srce koje će se radovati zato što je On moj Spasitelj, što znade za mene i ljubi me. Zamoli ga da mi dade svoju radost koja ostaje trajno i koju mi nitko ne može oduzeti!
Zdravo Marijo

Deveti dan
ŽIVOT

Uz križ su Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena. Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: »Ženo! Evo ti sina!« Zatim reče učeniku: »Evo ti majke!« I od toga časa uze je učenik k sebi. (Iv 19, 25-27)

Majko Milosti! Tebi želim predati danas svoj život, sebe. Primi me kao što si primila Ivana i izmoli mi blagoslov da i ja tebe mogu uzeti za svoju Majku i Tješiteljicu, u svoju kuću, u svoj život.
Reci Isusu da mu predajem svoj život iz zahvalnosti za njegov život, za njegovu veliku ljubav koju mi je pokazao svojom smrću i uskrsnućem. Predajem mu svoj život jer On nije štedio svoga života da mene spasi, oslobodi, vodi, oprašta mi i čeka me na kraju vremena. Zamoli ga da me primi i blagoslovi svim blagoslovima zemaljskim i nebeskim.
Zdravo Marijo

ZAKLJUČNA MOLITVA
Majko Milosti! Hvala ti za ovih devet dana! Hvala ti za tvoju majčinski prisutnost u mom životu! Hvala ti za sve milosti koje si mi posredovala u ovoj devetnici! Pomozi mi da ostanem vjeran(na) svojim obećanjima: da ću vjerovati u Krista, da ću mu svaki dan predati sve svoje strahove, brige, radosti, da ću odgovornije živjeti svoj život pred Njim i pred ljudima kojima želim dati svjedočanstvo da je On živi Bog! Amen.

Bože, naš dobri Oče! Ti si htio da Blažena Djevica Marija rodi svijetu Početnika milosti, tvoga ljubljenog Sina Isusa Krista. Htio da ona u Crkvi vrši majčinsku službu zagovaranja i praštanja, milosti, pomirenja i mira. Daj da nam njezin majčinski zagovor izmoli milosti koje su nam potrebne da živimo kao tvoja vjerna djeca i da postignemo vječnu sreću u nebu. To te molimo po zaslugama tvoga ljubljenog Sina, Gospodina našega Isusa Krista. Amen.

Presveta Djevice, Majko Milosti! Ti si od Boga primila najveću milost kad si postala Majkom Sina Božjega, Isusa Krista. Tvoj božanski Sin darovao te je nama za Majku. Molimo te, izmoli nam milost žive vjere, nepokolebljivog pouzdanja i vjerne ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Zagovaraj nas u svim našim potrebama (posebno…). Izmoli nam milost ustrajnosti u dobru, po zaslugama Isusa Krista, Gospodina našega. Amen.


(Priredila s. Ancilla Presečki, odobrenjem Biskupskog ordinarijata u Varaždinu br. 415/2002.)

MOLITVA MAJCI MILOSTI ZA DUHOVNA ZVANJA
Majko Milosti! Izmoli nam od Presvetog Trojstva milost obraćenja, čisto i ponizno srce koje će biti otvoreno za novi život. Posreduj nam plodnost za Crkvu i svijet u kojem živimo. Daruj nam duhovno potomstvo za koje te molimo. Zagovaraj nas, Majko, da nas Duh Sveti svakog trenutka našega života nadahnjuje, prosvjetljuje i čini sličnima Isusu. Izmoli nam od Oca veliku radost koja će zračiti svima oko nas. Neka svaka naša misao, riječ i djelo budu na čast tvome Sinu Isusu Kristu, koji s Ocem i Duhom Svetim živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.

 
Background Color
                                               
Custom Color  
Overlay
Patterns & Styles
Body
Header
1 2
Headings - Google Font Content Font
Font Colors