Dopustiti se oblikovati pod okriljem ljubavi

Dopustiti se oblikovati pod okriljem ljubavi

»Poziv na evangelizaciju se pretvara u poziv na obraćenje.
Iskreno osjećamo da se prije svega mi sami moramo obratiti Kristovoj snazi, koji jedini može sve učiniti novo, prije svega naše siromašne živote.« – prekrasno ističe peti broj poruke sa zadnje Sinode.

»Moramo s poniznošću prepoznati da se siromaštvo i slabost Isusovih učenika, navlastito njegovih službenika, teško odražavaju na vjerodostojnost te misije.« – razvijaju biskupi koncilsku misao o odgovornosti kršćana za nepoznavanje Boga u svijetu. 
I nastavljaju malo dalje: »Svjesni smo da moramo ponizno priznati svoju ranjivost u ranama povijesti i moramo bez oklijevanja priznati naše osobne grijehe. Uvjereni smo, međutim, da Duh Gospodnji može svojom snagom obnoviti svoju Crkvu i učiniti njezine halje blistavima i sjajnima, samo ako dopustimo da nas on oblikuje.«
Reći će crkvena naučiteljica, suzaštitnica Europe, sestra Terezija Benedikta od Križa, poznatija kao Edith Stein:  »O Bože Gospodine, udijeli mi sve ono što me vodi k tebi. O Bože Gospodine, uzmi mi sve ono što me dijeli od tebe. O Bože Gospodine, uzmi me meni i pokloni me sebi.«
Uvijek je presudno pitanje naše slobode, našeg odgovora na Božju inicijativu milosrdne ljubavi. Koliko joj dopustimo slobodno i svjesno da nas prožme, obuzme, čini novima, toliko ona može djelovati kroz nas.
'Gline' naših srdaca, očekivanja, uvjerenja i nadanja moraju se svakodnevno otvarati, nuditi, podavati svome 'Lončaru'.
Nadilaziti nam je zemaljsko u nama, sile gravitacije koje nas uvijek vuku dolje, a za drugim nam je smjerom težiti: Za onim gore težite, ne za zemaljskim! (Kol 3,2). 
»Pozvane smo na takvu životnu čast da budemo zaručnice Sina Božjega, te da u nebu postanemo kraljice«  reći će sveta Anđela.
Pozvani smo na preobrazbu (u) Ljubljenoga, odaziv je u rukama, bolje rečeno u dolinama srca svakog od nas.
U istom duhu reći će Poruka: »Pokazuju to životi svetaca, pa stoga njihov život i njihov spomen predstavljaju povlašteno oruđe nove evangelizacije.«
Imamo dakle, posebnu prigodu na nov način odgovoriti pozivu Crkve da u svetcima otkrivamo uzore koje ćemo nasljedovati u svojim svakodnevnim hodanjima za Gospodinom.
Zaključimo riječima blaženog pape Ivana Pavla II. koje neka postanu i nit vodilja našeg života: »Put susreta između Boga i čovjeka razvija se pod okriljem ljubavi… Iz zagrljaja božanske ljubavi i one ljudske cvjetaju spasenje, vječni život i radost.«
Procvjetali i mi, procvjetalo i u nama!
(vlč. Zvonimir Badurina-Dudić)