Uršulinski svjetski dani mladih u Krakowu 2016.

Svjetski dani mladih u Krakowu u srpnju 2016. bili su prilika da uršulinke cijeloga svijeta okupe i mlade koji su povezani s njima kroz apostolat. Tako su uršulinke u Poljskoj, potaknute od strane generalne uprave, u suradnji s nekim provincijama Europe planirale susret i kateheze, koji će prethoditi danima u samom Krakowu. Mi iz Hrvatske aktivno smo sudjelovali, kako u pripremama kateheza, tako i u izvedbi i sudjelovanju. Mladi iz Hrvatske, zajedno s 5 uršulinki (s. Ksenija, s. Suzana, s. Damjana, s. Irena i s. Nikolina) od 20. - 24. srpnja 2016. bili su u Czestochowi u Uršulinskom samostanu.

Hoćemo li se vidjeti u Panami? Tko zna.... važno je da do tada živimo svoj kršćanski poziv svatko tamo gdje ga Bog zove!

Tu su imali kateheze na engleskom, koje je vodila s. Damjana iz Hrvatske, a bili su tu i mladi iz Perua, Poljske, Rumunjske te profesori iz Wenezuele. Uz kateheze, imali su molitve časoslova na svim jezicima, slavlje svetih  misa što na Jasnoj gori, što u samostanu (grkokatolički su mladi sa svećenikom također jedan dan slavili svetu misu)... Osobna molitva, druženja, pjevanje na svim jezicima, zatim služenje u Domu za beskućnike i posjeti hospiciju... sve je to bilo dobro osmišljeno i vođeno temeljnom idejom koja pokreće sve uršulinke širom svijeta, a ta je SERVIAM! Dakako, hvala sestrama u Poljskoj, posebno s. Emmanueli, glavnoj koordinatorici ovih dana, te s. Halini koja je pomogla ostvarivanju susreta u Czestochowi.

Prvoga dana u Krakowu, 25. 7. okupili su se svi mladi s uršulinkama koji su također bili po različitim zajednicama u Poljskoj. Zajedno smo slavili svetu misu i imali kratki program predstavljanja. Tu su bili mladi iz : 1. Barbadosa, 2. Slovenije, 3. St. Vincenta, 4. Slovačke, 5. Wenezuele  i Perua, 6. Hrvatske, 7. Rumunjske, 8.Češke republike te 9. Poljske. Bogu hvala za sve. Ostalih smo se dana uključili u program SDM-a kako je već bilo predviđeno: kateheze na hrvatskom jeziku koje su imali naši biskupi, različiti festivali po Krakowu, Križni put s papom Franjom i naravno, vrhunac: bdjenje na Campusu Misericordie sa svetom misom, 31. 7. Hoćemo li se vidjeti u Panami? Tko zna.... važno je da do tada živimo svoj kršćanski poziv svatko tamo gdje ga Bog zove!