Mladi iz Zenice na SDM u Krakowu

Od 19. do 31. srpnja grupa mladih iz župe sv. Josipa, točnije njih 12 predvođenih s. Gabrijelom Hrgić, zajedno s još 30-ak mladih iz Sarajeva, Mostara, Tuzle, Banjaluke i Orašja sudjelovali su na Svjetskom danu mladih (SDM) u Poljskoj. Mladi iz BiH najprije su bili smješteni u biskupiji Katowice, gdje su imali svojevrsnu duhovnu pripravu, da bi nakon toga zajedno s mladima iz cijeloga svijeta sudjelovali na središnjem događaju u Krakowu.

Nakon putovanja od 20-ak sati koje je bilo ispunjeno molitvom, upoznavanjem i radosnim isčekivanjem susreta s drugim sudionicima mladi iz BiH stigli su u biskupiju Katowice, točnije u župu Gostiny. Njihovi domaćini na čelu s vlč. Rafaelom Pazdzierniokom, župnikom župe sv. Križa pripremili su vrlo bogat program: brojne susrete, koncerte, posjete svetištima, crkvama, klanjanja i zajednička euharistijska slavlja.

Nakon ovog prebogatog iskustva u Katowicama nastavak druženja nastavljen je u Krakowu. Najprije su mladi 26. srpnja sudjelovali na službenom otvorenju SDM-a te na sv. misi na polju Blonia. Tri dana organizirane su kateheze na hrvatskom jeziku koje su predvodili hrvatski biskupi. Dirljiva svjedočanstva mladih o njihovom putu vjere i iskustvu milosrđa duboko su sve dojmila. Vrhunac hodočašća bilo je molitveno bdijenje i klanjanje u subotu navečer te nedjeljno euharistijsko slavlje sa Svetim Ocem na Boloni.

Ni različitost jezika, ni duga pješačenja, ni kiša ni podnevna žega nisu mogle umanjiti radost i ljepotu susreta s drugima. Još jednom se pokazalo da je Krist taj koji okuplja i povezuje, a sudionici su bili jedno u Njemu.

Teško je pretočiti u riječi sve ono što su mladi doživjeli, a u nastavku donosimo nekoliko iskustava.

Glorija Dujmović kaže: „Putovanje na SDM u Poljsku za mene je milost. Bilo je divno biti dionicom tog velikog događaja, biti jedna od milijun i pol mladih okupljenih zajedno da slavimo Gospodina. Doživjela sam koliko molitva i zajedništvo u ljubavi da mogu nahraniti dušu i učiniti čovjeka sretnim. Važno je otvoriti srce Božjem milosrđu i biti milosrdan kao i On. Bezuvjetno voljeti, pomagati i darivati sebe drugima to je program kako živjeti nakon SDM.“

Još jedna sudionica, Kristina Tikvić, svjedoči da je kroz SDM doživjela veliku Božju ljubav. Poziv Pape Franje da izlazimo iz sebe i uputimo se drugima još uvijek odzvanja u njezinom srcu. Susret joj je zaista bio jedno osvježenje u vjeri.

„Mislim da me ovaj SDM duhovno obogatio, učvrstio u razmišljanjima i ohrabrio u donošenju odluka. Papa je u svojim propovjedima naglasio da je sve moguće kada se kroz svijet probijamo zajedno s Kristom. S Isusom ništa nije besmisleno, pa čak ni pad. On nam iznova pruža beskonačan broj pokušaja. Potrebno je samo biti hrabar i odvažan, moliti snagu od Boga i krenuti i gledati naprijed, znajući da nas iza silnih oluja života čeka nagrada. Najveća milost koju sam primio jeste spoznaja da smo svi dragocjeni u Božijim očima, pa čak i onda kada sami sebe preziremo,“ posvjedočio je Mateo Marković.

Još jednu sudionicu, Mariju Jurić, Svjetski dan mladih je dojmio. „Mogu nakon svega samo reći da kušati Božje milosrđe i otvoriti svoje srce tome da nas Bog ljubi uz sve te mlade koje smo susreli i upoznali je ogromna milost koja je riječima neopisiva, ali dovoljna da možemo nastaviti naše putovanje prema Nebu i težiti još više življenju svoje vjere. Ohrabrenje i poticaji Svetog Oca koji nam se obratio u više navrata su tako snažno odjeknule u mom srcu, a posebno poziv na radosno življenje poziva i beskompromisno opredjeljenje za Isusa su meni osobno bile vjetar u leđa da ne oklijevam u bezuvjetnoj ljubavi prema bližnjemu.“

I Mateji Mirković ovaj događaj ostat će u lijepom sjećanju. „Molitva nije sredstvo za ispunjenje mojih želja. Svaka molitva će biti ispunjena, ali na način na koji Bog to želi, a ne ja. Jer mi gledamo do smrti, a On do vječnosti. On će to učiniti, ali ne kako ja zamišljam. Svaka će biti uslišana tako da to bude za moje spasenje. Ali samo vjeruj i bit će dobro.
Evanđelje je poziv na promjenu. Uzmi ga u ruke i osluškuj. Nemoj čekati.

I dalje u nama odzvanjaju riječi Pape: 'Nemojte živjeti u snu. Nemojte dopustiti da drugi odlučuju o vašoj budućnosti. Umjesto ugode radije birajte slobodu, zamijenite paralizirajući kauč za cipele kako biste išli Božjim putovima i današnji svijet zarazili radošću.'“

Vjerujemo kako je ovaj susret za sve mlade bio neprocjenjivo iskustvo te da će im biti istinsko obogaćenje i poticaj na daljnje življenje i prakticiranje svoje vjere.

FOTOGALERIJA