Devetnica sv. Anđeli

U našem samostanu u Utrinama i u župi sv. Mateja u Dugavama započeli smo Devetnicu sv. Anđeli Merici koja će trajati do 27.01. kada slavimo svetkovinu svete Anđele, naše utemeljiteljice. U župi svetog Mateja u Dugavama, devetnicu je prije nedjeljne Svete Mise započela sestra Suzana, a poslije toga svaki dan prije Svete Mise prijateljice sv. Anđele čitaju tekst Pravila sv. Anđele o evanđeoskim savjetima.

Prva tri dana razmatrali smo o poslušnosti, slijedeća tri dana o djevičanstvu, a zadnja tri dana devetnice razmatrat ćemo o evanđeoskom savjetu siromaštva.

O poslušnosti:

1.   Potičemo svaku da čuva svetu poslušnost.

2.   Zbog toga neka svaka sluša; prvo Božje zapovijedi…A zatim: ono što zapovijeda Majka Crkva…Osim toga: slušati očeve i majke i druge poglavare kuće, te savjetujemo da ih jednom tjedno mole za oproštenje u znak podložnosti i očuvanja ljubavi…

3.   A nadasve: slušati savjete i nadahnuća koja neprestano šalje u srce Duh Sveti, čiji glas to jasnije čujemo što imamo pročišćeniju i profinjeniju savjest. Jer je Duh Sveti onaj koji nas, kako kaže Isus Krist, uči svu istinu.

O djevičanstvu:

1.   Neka svaka također sačuva posvećeno djevičanstvo… Jer je djevičanstvo (kako opet kažu kanonisti) sestra svih anđela, pobjednica požude, kraljica kreposti i posjednica svih dobara.

2.   I tako, neka nadasve čuva čisto srce i čistu savjest od svake zle misli, od svake sjenke zavisti i zlonamjernosti, od svake nesloge i zla sumnjičenja, i od svakog drugog zlog nagnuća i zlovolje. Naprotiv, neka bude radosna i uvijek puna ljubavi, i vjere, i nade u Boga.

3.   Naprotiv, neka sve naše riječi, djela i ponašanje budu uvijek na pouku i izgradnju… dok imamo u srcu uvijek goruću ljubav.

O siromaštvu:

1.   Konačno, potičemo svaku da prigrli siromaštvo, ne samo ono stvarno u vremenitim dobrima, nego nadasve pravo siromaštvo duha po kojem čovjek ogoljuje srce od svake navezanosti i uzdanja u stvorene stvari, i u samoga sebe…U Bogu pak ima sve svoje dobro…

2.   Stoga neka se svaka trudi da se ogoli od svega i stavi sve svoje dobro, i ljubav, i radost… u jedinoga Boga i u njegovu jedinu dobrostivu i neizrecivu providnost.

3.   Stoga Evanđelje kaže: tražite najprije kraljevstvo Božje, a sve ove vaše ostale stvari bit će vam nadodane…jer sam Bog zna, može i želi vam sve to pribaviti, on koji želi samo vaše dobro i radost.