Animatorsko ljeto na Malom Lošinju 2012.g.

Tamo gdje život postane ljepšim
Jeste li ikada zamišljali sebe u društvu anđela? Jeste li ikada zaželjeli sedam dana u društvu u kojem vas nitko nikada neće osuđivati, predbacivati vam vašu prošlost, riječi i djela? U kojem vas nitko neće ismijavati ili izbacivati iz „kruga“? Jeste li ikada poželjeli pobjeći negdje daleko od svih? Negdje gdje će biti „sve po mom“? Pa da kad se vratite nestanu svi problemi, rješenja dođu sama, a stvari se čine tako jednostavnim, ŽIVOT POSTANE LJEPŠIM?!
Ja jesam. No, nikada nisam pomislila da bi to moglo biti upravo nešto što se zove „formacija animatora“. Gledala sam na to kao jednu dodatnu obvezu u župi, eksperiment koji sigurno neće uspjeti, sigurno neće zaživjeti, jer - tà tko sam baš ja da mijenjam svijet? (Natalija B.)

Pa zaista, ta tko sam ja da mijenjam svijet? Da gradim novu civilizaciju - civilizaciju ljubavi? Kad sam tek jedna kaplja u ovom moru koji se zove svijet... ali i moja kaplja pomaže ga tkati, pjeva Cesarić. Eto, upravo zato i ovaj tjedan na Lošinju i ove godine ima smisla. S. Irena kao sudionica i s. Damjana kao jedna od animatorica skupa s Višeslavom i Markom, te zajedno s mladima iz Zagreba-centra i Velike Gorice, provele su predivan tjedan od 06. 08. do 13. 08. 2012. g. u Domu sv. Martina. Ovogodišnja tema, koju je osmislio Ured za pastoral mladih Zg nadbiskupije s vlč. Ivicom Budinšćakom, povjerenikom, glasila je: SLOBODA-ODGOVORNOST-SAVJEST. Lik bl. kardinala Alojzija Stepinca, njegova ispovijest: 'Moja je savjest čista!' bila je nit vodilja u danu tišine kad su mladi uz cjelodnevno klanjanje uranjali dublje u sebe u ozračju prave šutnje. Izmjenjivale su se kateheze po manjim skupinama, radionice, podjele, iskrene molitve, otkrivale su se dubine problema i patnje kroz koje prolaze današnji mladi. Suvremene teme pobačaja, ekologije, odgovornosti za svijet, formiranje savjesti i osluškivanje tog glasa u nama, mladi su na samo njima svojstven način sve to prikazivali kroz skečeve, uz igru i šalu, a opet tako duboko i životno. Nekoliko dana ovog tjedna bio je s nama i uzoriti kardinal Josip Bozanić koji je zaželio slaviti misu s nama na otvorenom kasno navečer... predivno iskustvo, a jedan je dan bio s nama na ručku i upoznao se sa svakim pojedinačno...

Uz duhovno-katehetski dio, bilo je vremena i za plivanje, za odbojku, za osobnu molitvu, za tišinu, za šetnju... dan je trajao jako dugo... od 7h ujutro do iza ponoći, a sve je bilo ispunjeno i nikome nije bilo ni trenutka dosadno! Svakodnevna prilika za razgovor i/ili ispovijed bila je osigurana zahvaljujući svećenicima vlč. Ivici, Tomislavu, Marku i Vladi koji su također bili s nama.

Svima nam je jasno koliko je važno među mladima i s mladima stvarati ozračje slobode u kojem moramo odgajati za odgovornost i pomoći im da ispravno formiraju svoju savjest. Današnji svijet treba ljude koji su odgovorni i u najmanjim segmentima svoga života, kako je i pozvala dvanaestogodišnja djevojčica Severn Suzuki na konferenciju UN-a u Rio de Janiero. Budimo mi ti ljudi koji će današnjim mladima pomoći da rastu u odgovornosti i mijenjaju se za 180...! Budi ti taj čovjek koji će pomoći mladom čovjeku da dobro formira svoju savjest, i da ne mora glumiti svoju istinu, nego da smije biti ono što jest i tako ostvari poziv bl. pape Ivana Pavla II. 'Ne bojte se biti sveci trećega tisućljeća! Budite ono što jeste i zapalit ćete svijet!' (s. Damjana,OSU)

Djevojčica koja je ušutila svijet na 6 min!


180