Duhovno-rekreativni kamp za mlade, Cres 2015.

Ove godine, u razdoblju od 27.7 do 1.8., grupa od 65 mladih iz župa Retkovec, Pregrada, Zlatar, Marija Bistrica i Bistra uputila se na duhovni kamp na otoku Cresu, u samostan sv. Franje.
Zajedno sa svojim voditeljima vlč. Tomislavom Kraljem i sestrom uršulinkom Damjanom Barbarić te uz mladomisnike vlč. Martina Krizmanića i vlč. Dominika Glasnovića proveli su tjedan dana razmatrajući temu služenja.

Mladi su kroz rad u katehezama i radionicama s animatorima Juricom, Marinom, Lovrom, Manuelom, Nikolom, Lucijom i Marijom te uz molitvena razmišljanja upotpunili temu služenja Bogu i ljudima glumom, pjesmom i plesom.
Poseban dan u tjednu svakako je bio dan tišine gdje su mladi uz duhovnu meditaciju samostalno promišljali i zapitkivali se kako oni služe drugima i slijede li primjer Isusa Krista. Dan su završili svečanim klanjanjem gdje su bili pozvani i stanovnici otoka Cresa u sklopu Creskih ljetnih večeri.
Kroz živote sv. Damiaana de Veustera, sv. Angele Merici i sv. Faustine Kowalske upoznali su primjere svetosti i načine služenja Bogu i ljudima. Voditelji su tijekom jutarnjih kateheza uveli mlade u temu i stavili ih u promišljanje o vlastitom životnom pozivu.
Uz duhovne sadržaje mladi su imali vremena za slobodno druženje i odlazak na plažu gdje su se bolje upoznavali i stjecali nova prijateljstva. Kroz izraze kreativnosti, motivaciju i poniznost u zajedništvu shvatili su da je pravi životni put i poziv moguće ostvariti samo u nasljedovanju Isusa Krista. I zato, odvažimo se svi i poslušajmo Isusove riječi: ''I vi činite kao što ja vama učinih!'' (Iv 13,15).
Tjedan je završen slavljem svete mise koju je predvodio otac biskup Ivica Petanjak u katedrali u srcu Krčke biskupije, čiji smo bili gosti u ovim blagoslovljenim danima.

Tekst: Marina Jozić
Fotografije: Lovro Borovec