ANĐELA – NAŠA MAJKA I PRIJATELJICA

ANĐELA – NAŠA MAJKA I PRIJATELJICA  

ANĐELO, ti si ZVIJEZDA!
Sjajiš na nebu svete Crkve poput dragog kamena,
svojim čarom kroz stoljeća privukla si brojne duše,
        da slijede KRISTA GOSPODINA – SVOGA ZARUČNIKA.

   ANĐELO, ti si kao sjajna DUGA!
    Svojim zlatnim prstenovima šarolikih boja
    podizala si duše u Crkvi nadom, vjerom i ljubavlju,
    da se ufaju u KRISTA GOSPODINA – SVOGA ZARUČNIKA.

ANĐELO, ti si kao LJESTVE JAKOVLJEVE,    
koje vode duše prema Bogu sigurno, mudro i žarko,
da osvoje svijet za dobro, za pravdu, za ljubav prema djeci i mladima,
da ljube iznad svega KRISTA GOSPODINA – SVOGA BOGA I SPASITELJA.
        

RAZGOVOR SA SVETOM ANĐELOM

    Kad netko želi učiniti neko junačko djelo ili podvig, ili napisati neki naučni znanstveni rad, ili se uputiti u daleke zemlje kao istraživač, onda mora prije sjesti i dobro promisliti, odvagnuti, promotriti stvar sa svih strana i oduševiti se za to što želi uraditi, da bi mu to prvotno oduševljenje bilo tako jako da sve teškoće, neugodnosti i razočaranja na tom putu do tog podviga ne oduzmu poleta i ustrajnosti.
    Tako je alpinist Walter Bonatti, inače foto-reporter časopisa „Epoca“, pošao 10. II. 1965. na osvajanje najopasnijeg evropskog vrhunca Matterhorn ili Monte Cervino, koji se nalazi na talijansko-švicarskoj granici s visinom od 4 475 m. Odlučio je da se popne s najopasnije sjeverne strane do koje sunce nikada ne dopire. Inače je prije bio odlučio da neće više na opasne podvige, no taj vrhunac ga je upravo očarao, kao i pomisao na jedan takav uspjeh. Činilo mu se da ga vrhunac zove, mami k sebi, rasplamsava mu vatru u srcu – i tako se tjednima odlučivao. Napokon se odlučio i pošao 10. II. u 17 sati s naprtnjačom. I popeo se na nj nakon 94 sati penjanja, tj. 4. dan nakon polaska. No trebalo je proći kroz kušnje zime, osamljenosti, klizavih stijena, nespavanja, napasti da se „Vrati!“ – osjećaja ostavljenosti i napuštenosti od svih !
No napokon je stigao do cilja, do vrha na kojem je blistao križ u svjetlosti sunca, natprirodan, čudesan, kao svetačka aureola.
    Tako je i sveta Anđela prije negoli je osnovala Družbu sv. Uršule, nakon mističnih vizija i poticaja od samog Isusa, dugo razmišljala, vagala, gledala, očarana svaki dan divnu povorku djevica sa krunama na glavama gdje pretječu anđele na nebeskim stepenicama i hrle ususret Isusu svome Zaručniku. Ta joj je slika očarala dušu, srce, svaku misao i osjećaj. No nije znala kako to u djelo konkretno izvesti i provesti. Zato je molila i postila. Duge godine! Trebalo je pronaći mlade djevojke koje će se za to isto tako oduševiti kao što je ona bila oduševljena gledajući otvoreno nebo, i Krista na prijestolju svoje slave. Trebalo je pronaći djevojke, koje se neće bojati žrtava, odricanja, molitve, postova! Koje će biti isto tako očarane ljepotom Kristovom, nadzemaljskom ljepotom Sina Božjega, poput nje i koje će preko svih trnovitih zemaljskih putova proći kao nebom ponesene, vjerujući da će se sve staze popločiti nebeskim zlatom i dragim kamenjem. I uspjela je. Družba će za nepune 22 godine slaviti – uzdamo se i vjerujemo – 500. godišnjicu od svoga osnutka po rukama sv. Anđele.
A što bi sv. Anđela rekla danas mladim naraštajima djevojaka? Poslušajmo taj razgovor:

SVI:             ANĐELO, O MAJKO SVETA, SAČUVAJ NAS USRED SVIJETA,
                 DA SA DUŠOM LJILJAN ČISTOM HRLIMO ZA BOGOM KRISTOM.
                DA MU POSVE OMILIMO, ŽIVOT SVOJ MU POSVETIMO !

1.    DJEVOJKA: O sveta Anđelo, ti si nam govorila da pođemo za Kristom jer ćemo u nebu biti slavne kraljice, ali ja mislim da danas djevojke ne žele biti više kraljice. One žele biti bogate, udati se za kojeg milijonera, za kojeg poznatog sportaša, ili glumca, ili čak i za političara. Ali ne za kralja !
ANĐELA:  Misliš? Da jedan hrabar čovjek, koji sve vodi k dobru, sve u pravdi rješava, kome se može doći u sporovima, u neimaštini, u nevolji … ne privlači ? I da taj čovjek nije samo čovjek, nego li uzvišeni kralj svih kraljeva, sam GOSPODIN ISUS KRIST ?
2.    DJEVOJKA: Kako ću život njemu posvetiti kad mi se čini da me on ne čuje – da mi je daleko ? A moram ostaviti sve zemaljske sigurnosti : roditelje, baštinu, rodbinu, zaradu i posao ?
ANĐELA: Da teško je, ali nije nemoguće. Doduše Isusa ne vidiš, no osjećaš da je tu po znakovima pažnje koje sije u tvoju dušu po Duhu Svetom, osjećaš ga i vidiš po njegovoj svetoj Crkvi i tolikima koji su prije tebe krenuli za njim : a to su u prvom redu bili Apostoli, zatim toliki mučenici i priznavaoci, razni svjedoci i tolike djevice i posvećene osobe … a i danas ih ima na tisuće tisuća …i preko 11.000 tisuća djevica uršulinki prije tebe!!!
SVI:                     ANĐELO, O MAJKO SVETA, SAČUVAJ NAS USRED SVIJETA,
                 DA SA DUŠOM LJILJAN ČISTOM HRLIMO ZA BOGOM KRISTOM.
                DA MU POSVE OMILIMO, ŽIVOT SVOJ MU POSVETIMO !

1.     DJEVOJKA: Meni se čini da je njima bilo lakše odgovoriti nego nama danas : danas je vrijeme takovo da je sve lako, a prije su ljudi bili siromašni, pa im je to bila kao neka promocija, neki izlaz iz teške situacije, nisu poznavali tehnička dostignuća – nisu imali mogućnosti toliko putovati, tolike filmove gledati, a mi sve to možemo … i tko zna što ćemo još postići za koju godinu ?!
ANĐELA : Isus je jedanput rekao : „Što koristi čovjeku da cijeli svijet zadobije, a duši svojoj naudi!“ – to isto su ponavljali i brojni utemeljitelji onima koji su ih slijedili u raznim družbama, u misijama … To je ponavljao sveti Ignacije sv. Franji Ksaverskome – koji ga je slijedio i postao jedan od najvećih misionara, umjesto da je ostao u Parizu skupljati doktorate …
Sve na ovom svijetu je prolazno i ograničeno : čovjek je kao cvjetak na njivi, ujutro cvate i jedva ga dotakne vjetar i već ga nema ! kaže nam Psalmist u 103. psalmu.
Misli na vječnost ! govorila je sv. Terezija Velika svome bratu Rodrigu.
Bog zove nekoje da ostave sve i slijede ga izbliza  - On im govori u srcu  i tako je uredio njihov život da u odgovoru na njegov poziv pronalaze i svoju sreću i ostvarenje, a milošću Božjom i spasenje tolikih duša !
2.    DJEVOJKA : Čini mi se da shvaćam taj poziv Kristov, ali mi se čini da je teško taj odgovor dati za čitav život.
ANĐELA : Život je tako kratak. I sve brzo prođe. On prolazi brzo kao jedan dah ! Isplati se sve svoje snage i cijelo svoje srce staviti Gospodinu Isusu u službu. - Isus je rekao : „Tko ustraje do kraja taj će se spasiti !“

SVI:                    ANĐELO, O MAJKO SVETA, SAČUVAJ NAS USRED SVIJETA,
                 DA SA DUŠOM LJILJAN ČISTOM HRLIMO ZA BOGOM KRISTOM.
                DA MU POSVE OMILIMO, ŽIVOT SVOJ MU POSVETIMO !
DJEVOJKE ZAJEDNO: Da, sv. Anđelo, ti nam daješ prave odgovore, na našu neodlučnost, strah i nemarnost. Izmoli nam i snagu da i mi kao ti odgovorimo na Isusov poziv : brzo, odlučno, hrabro i ustrajno za cijeli život.

DJEVOJKE ZAJEDNO:  BOŽE MOJ, ISUSE, hoću odgovoriti na tvoj poziv!
Moli za mene sv. Anđelo, da na Isusov poziv odgovorim brzo, hrabro i ustrajno !

SVI:                     ANĐELO, O MAJKO SVETA, SAČUVAJ NAS USRED SVIJETA,
                 DA SA DUŠOM LJILJAN ČISTOM HRLIMO ZA BOGOM KRISTOM.
              DA MU POSVE OMILIMO, ŽIVOT SVOJ MU POSVETIMO !

Varaždin, 27. 01. 2014.
Priredila: s. Mirjam Šurjan, OSU