Kako teku pripreme? svibanj 2012.g.

SUSRET HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI
Ususret nacionalnom susretu mladih u Sisku 05. i 06. svibnja 2012.
Zašto susret u Sisku?
Nacionalni susreti, biskupijski, dekanatski, svjetski susreti, tjedni i mjesečni susreti… ÄŒemu? Imaju li oni smisla? Zašto toliki trud oko organizacije, stvaranja, čemu tolika susretanja kad »Å¾ivimo u dekadentnom vremenu gdje mladi više ne poštuju roditelje; drski su, nestrpljivi, posjećuju taverne i nemaju nikakve samokontrole…« kako piše na jednoj egipatskoj grobnici iz 3000 g. prije Krista. Jesu li današnji mladi isti? Bolji? Lošiji? Iskreno vjerujem i znam: nipošto!

Na ovim i ovakvim se susretima doživljava radost zajedništva, probuÄ‘ena želja za svakodnevnu borbu protiv zla ovoga svijeta i mlakosti koja je oko nas; osjeća se Duh koji potiče i poziva… prima se nova snaga za svakodnevne korake…
Ako ste ikad pomisli kako mladi danas nemaju snage, da ne znaju trpjeti, da ne znaju šutjeti, da ne žive evanÄ‘elje, onda se uputite u male župne zajednice mladih, na susret u Sisak ili neki biskupijski križni put za mlade na dva dana… i vaše će se mišljenje sigurno promijeniti, jer nisu svi mladi danas loši, nego su MLADI DANAS samo malo drugačiji… a od nas traže ISKRENOST I NOVOST DUHA…
»Današnja mladež treba snažne svjedoke, istinske majke i očeve. Oni ne gledaju na godine, nego na duh kojim zračimo… Ne smijemo se bojati biti s njima, biti puno vremena s njima, ali na način da im ponudimo istinske vrijednosti… svjedočiti im radost, moralne vrijednosti, učiti ih moliti i njegovati istinski odnos s Bogom. U prijašnjem pastoralu mladih voditelj zajednice bio je odgovoran za sve. Današnji pastoral mladih traži aktivnu uključenost svih članova zajednice u organizaciju; odgovorna osoba i mladi animatori u suradnji i koordinaciji. To nipošto neće umanjiti autoritet osobe koja vodi zajednicu. I dalje će biti potrebni osobni duhovni susreti, ispovijedi i razgovori.« (»Srebrno doba mladih u Europi« p. Branko Cestnik, CMF, predavanje na Europskom susretu uršulinki o pastoralu duhovnih zvanja u Ljubljani 2010.g.)
Mladi vole različite aktivnosti koje prelaze granice same župe i biskupije. Vole biti akteri dogaÄ‘anja. Hvala Bogu i naša je Crkva u Hrvata prepoznala tu potrebu i odgovorila na nju organiziranim susretima, hodočašÄ‡ima, duhovnim obnovama preko ljeta na moru i tolikim različitim ponudama.
Još uvijek se živo sjećamo veličanstvene slike i poruke današnjih mladih Hrvata koju su poslali u cijeli svijet onoga nezaboravnog 04. lipnja 2011. s Trga bana Jelačića u Zagrebu.
Davne je već 1950. g. bl. papa Ivan Pavao II., tada još kao mladi svećenik Karol, u Poljskoj, shvatio kako pastoral mladih ne smije ostati u klupama zatvorene dvorane. Prvi je započeo planinarenja, logorovanja, izlete s mladima gdje bi onda hodajući ili sjedeći oko logorske vatre razgovarao s njima o onome što im leži na srcu, o pitanjima života i vjere; i slavio mise negdje na vrhuncima planina, On, koji je kao papa pokrenuo svjetske susrete mladih te još i kao starac privlačio mase mladih, neka svojim zagovorom i danas prati sve one koji velikodušno daruju svoje vrijeme mladima, a na poseban način one koji se spremaju na ovogodišnji nacionalni susret u Sisak kojeg toplo preporučamo u vaše molitve i žrtve.
(s. Damjana Barbarić, uršulinka)