Kako teku pripreme? Travanj 2012.g.

Članak u »Glasniku Srca Isusova i Marijina« za travanj 2012. g.

SUSRET HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI
SISAK, 05. i 06. svibnja 2012.
U prošlom broju upoznali smo se s himnom, logom i geslom SHKM-i u Sisku. U toku su prijave za susret. Prijaviti se mogu svi mladi od 16. do 29. g. u svoje župe, koji su dolazili na pripremne kateheze i molitve u svoje župe ili dekanate. Ovaj će susret imati i izraženi humanitarni karakter i to tako što će 50% od kotizacije koju će sudionici susreta plaćati, ići za Zakladu » Fra Bonifacije Pavletić« za školovanje siromašnih studenata.

Kako izgleda jedan SHKM? Sam susret uključuje dva dana. Prvoga dana susreta, okupljanje je do rano poslijepodne, kada započinje službeni pretprogram nakon kojeg slijedi svečano euharistijsko slavlje sa svim biskupima Hrvatske. Nakon euharistije slijedi odlazak u unaprijed dogovorene župe dotične biskupije gdje mladi redovito budu smješteni po obiteljima.
Drugi dan susreta, u nedjelju, župljani domaćini i gosti mladi iz drugih biskupija zajedno slave sv. misu iza koje, ovisi o mogućnostima pojedine župe, slijedi zajednički agape, druženje, pjesma...
Kao i svakog susreta do sada, tako će i ove godine susret u Sisku biti na istu shemu:
PRVI DAN, subota 05. svibnja
Procesija 13:00 – 14:00 h: okupljanje ispred katedrale Uzvišenja sv. Križa i formiranje procesije. Procesija kreće u 14 h ulicama grada do mjesta središnjeg misnog slavlja ispred crkve Sv. Kvirina.
Pretprogram 15:00 – 18:00 h: Prigodan glazbeno-scenski i duhovni program, u slavljeničkom i molitvenom ozračju započinje u 15 sati, ispred crkve Sv. Kvirina. Program će animirati Biskupijski zbor mladih i mladi s područja Biskupije.
Svečano misno slavlje u 18 sati: predvodi zagrebački nadbiskup kard. Josip Bozanić u zajedništvu sa svim hrvatskim biskupima i svećenicima. Na toj će misi propovijedati predsjednik Odbora HBK za mlade mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački.
Mladima i svim hodočasnicima bit će ponuđen bogat kulturni sadržaj u kojem će oni moći upoznati grad Sisak i Sisačku biskupiju. Bit će otvoreni svi muzeji, galerije i crkve.
»Pozivam sve mlade, da dođu… ne bojte se! I mene je bilo strah kad sam prvi put išao, bio sam skeptičan zbog tog spavanja u obiteljima… ali moje se mišljenje promijenilo. I sada bih mogao doći u svaku obitelj gdje sam bio do sada, toliko smo se povezali i zbližili. To su vrhunski ljudi, domaćini… i nikada nisam ni od koga čuo da je imao loše iskustvo tog boravka u obitelji. Zakon je!« (Višeslav Foretić, student iz Dugog Sela)
»Na ovom susretu u Zadru, najviše me se dojmilo kako onoliko mladih slave Boga pjesmom i molitvom. Jedno predivno iskustvo zajedništva. Velika i posebna hvala našim domaćinima na izuzetnom gostoprimstvu i ljubaznosti.« (Lorena Slunjski, srednjoškolka iz Varaždina)
»Mladi, vi to znate, to je vama vlastito: otvorena srca susretati druge, graditi zajedništvo i pokazati u molitvi i druženju što je to Crkva. Svjesni da smo svi mi Crkva, da svi mi gradimo zajednicu Kristovih prijatelja i učenika, okupimo se oko riječi sv. Ivana apostola: 'U svjetlosti hodimo!'« (1 lv 1, 7) (mons. Vlado Košić, biskup sisački)
Još nas samo tridesetak dana dijeli od susreta u Sisku kojeg toplo preporučamo u vaše molitve i žrtve.
(s. Damjana Barbarić, uršulinka)