Svjetlo u žici

Počinje još jedno sveto vrijeme došašća… nova crkvena godina, prekrasni liturgijski naglasci… probrana Božja riječ, snažna duhovna simbolika… traži (se) otvorenost srca. Bog dolazi i želi doći, baš u ovakav svijet, baš ovakvom čovjeku. Dolazi u ovakvu situaciju, općeljudsku kao i našu narodnu sa svim njenim bremenitostima. Došašće je vrlo važno; svake godine naglašavamo potrebu da nam ga ne oduzme lažna, komercijalnim razlozima potaknuta, preuranjena »radost« Božića.

Ove godine, u svjetlu »razotkrivanja namisli mnogih srdaca« nametnula mi se slika adventskog vijenca kao svijeće koje nastoje gorjeti, a omotane su bodljikavom žicom. »Lijevi« govor mržnje iz starih pljesnjivih skladišta, iznova izvučen i prigodno retuširan, nameće mi tu sliku. Nekom sigurno preslabu, nekom pak pretjeranu i prejaku. Odlučite sami. Zauzmite stav. Jedan od prigodnih himana liturgije došašća kliče o olujama tamnog plamenja. Ta divna i potresna slika čini mi se vrlo prigodnom. Tamne vatre, lažno svjetlo, želi sve progutati, opožariti, uništiti, proždrijeti sve što mu stane na put. 
Sjetimo se riječi Crkve koju smo već istaknuli u prethodnim člancima: »Ne damo se zastrašiti okolnostima vremena u kojima živimo. Naš je svijet pun proturječja i izazova, ali je i nadalje Božje stvorenje. Svijet je ranjen zlom, ali Bog ga još uvijek ljubi. To je njegovo polje u kojem se Božju riječ može ponovno sijati tako da može ponovno uroditi plodom.
Nema mjesta pesimizmu u glavama i srcima onih koji znaju da je njihov Gospodin pobijedio smrt i da njegov Duh snažno djeluje u povijesti.«
Zar ne, kako je aktualan Duh Sveti!
»Ako svijet mrzi kršćane, čemu voliš onoga tko te mrzi, umjesto da radije ideš za Kristom koji te otkupio i koji te voli?« – pita me sveti Ciprijan. I još (mi) veli biskup i mučenik: »Pokažimo se da smo ono što vjerujemo!«
Prva nedjelja došašća želi nam pravedni život (Zborna) i da u prolazu zemaljskim životom naučimo ljubiti vječna nebeska dobra (Popričesna).
Dopustiti nam je Gospodinu da dođe (i) ovoga došašća.
(vlč. Zvonimir Badurina-Dudić)