Festival Dobroga Pastira 2012.g.

Ovogodišnji festival bio je uoči predstojeće Godine vjere posvećen prvoj novozavjetnoj vjernici, Blaženoj Djevici Mariji

Varaždin, (IKA) - Već tradicionalni festival Dobrog Pastira, kojeg organiziraju Ured za pastoral duhovnih zvanja i Ured za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije, i ove je godine priređen 29. travnja, upravo na Nedjelju Dobrog Pastira kada je Crkva obilježavala 49. svjetski molitveni dan za duhovna zvanja. U toj je prigodi Varaždinska biskupija i ove godine okupila sastave i zborove mladih na susretu na kojem su molitva i izrazi žive vjere zaodjenuti u notno glazbeno ruho. Ovogodišnji festival bio je uoči predstojeće Godine vjere posvećen prvoj novozavjetnoj vjernici, Blaženoj Djevici Mariji, uz temu "Marija – blažena što povjerova!".

Festival, koji se priređuje u župnoj crkvi Dobrog Pastira u Varaždinu u domaćinstvu župne zajednice sv. Fabijana i Sebastijana i njezinog župnika preč. Mije Horvata, otvorio je varaždinski biskup Josip Mrzljak koji je okupljene potaknuo da ovaj molitveno-glazbeni susret bude u znaku molitve za nova, kao i za postojeća duhovna zvanja u svećeništvu i redovništvu kako bi bili dobri pastiri u svojim službama onima koji su im povjereni. Sve sudionike, goste i posjetitelje pozdravio je u ime organizatora vlč. Siniša Dudašek, biskupijski povjerenik za pastoral duhovnih zvanja, koji je istaknuo da je ovaj festival prinos Varaždinske biskupije molitvi za duhovna zvanja, dok ovogodišnja tema uvodi u nadolazeću Godinu vjere podsjećajući da Marija vodi k Isusu.
U molitveno-glazbeno festivalsko ozračje uveo je uvodni recital posvećen Mariji i molitvi za zvanja kojeg su izveli s. Damjana Barbarić i mladi iz župe Sračinec. U nastavku je nastupilo devet izvođača s novim skladbama ili obradama. Zbor mladih "Ime ljubavi" župe sv. Nikole iz Koprivnice pjevao je o vječnoj ljubavi prema Mariji, a vokalni ansambl "Svjetlost" župe Sv. Juraj na Bregu, te udruženi zbor mladih župe sv. Fabijana i Sebastijana i zbor mladih "Adonai" župe sv. Josipa iz Varaždina o ljepoti Marije kraljice. Zbor mladih "Agape" iz župe Kneginec pjevao je o Mariji kao blaženoj vjernici, vokalna skupina mladih "Anđeli mira" iz župe Podturen uputila je svoj pozdrav Mariji, zbor mladih "Benedictus" iz Kloštra Podravskog pjevao je Gospi pod križem, a vokalna skupina "Mirabilia Dei" iz župe Duha Svetoga u svetištu Sveta Mati slobode iz Zagreba Majci vječnosti. Djevojački vokalni ansambl "Sakcinski" iz Ivanca oduševio je s dvije skladbe, kao i solistica Martina Evačić koja je uz pratnju članica zbora mladih "Eshaton" iz Močila izvela vlastitu obradu Zavjeta Majci Božjoj blaženog Alojzija Stepinca.
Na kraju festivala, kroz koji je vodila Tanja Popec, svi sudionici zajedno su izveli nekoliko pjesama, među kojima i himnu ovogodišnjeg Susreta hrvatske katoličke mladeži u Sisku. Zatvarajući festival, za koji je rekao da je na najbolji način uveo u Marijin mjesec svibanj, biskup Mrzljak izrazio je želju da se svi mladi i oni koji se osjećaju mladima susretnu idućeg vikenda u Sisku. Svim izvođačima i domaćinu organizatori su na kraju uručili i prigodne zahvalnice za sudjelovanje i doprinos festivalu.

Jasminka Bakoš-Kocijan