Provincijalna konferencija 2012.g.

 

Provincijalna konferencija uršulinki
21. -23. lipnja 2012. Slavonski Brod
Zajedništvo u solidarnosti
»Ne možete služiti Bogu i bogatstvu« (Lk 16,13)

Na webu Rimske unije (engleski i francuski) OVDJE

Opširnije...

Hodočašće uršulinki na Trsat

Na prvi dan svibnja 2012. g. uršulinke Hrvatske i Slovenske provincije imale su hodočašće na Trsat, prigodom 40 g. provincija te kako bi proslavile zlatni jubilej zavjeta s. Fidelis Bratina. Zajedničko slavlje svete mise na hrvatskom, slovenskom i latinskom jeziku, predivno druženje, izmjena darova, duhovnih poruka, stotine osmjeha i puuuuno radosti. U ovom Hrvatskom Nazaretu dogodio se predivan susret 86 uršulinki obiju provincija. Kako je lijepo pripadati velikoj Anđelinoj obitelji i Rimskoj uniji. Svetu je misu predslavioo fra Antun, gvardijan samostana franjvačkog na Trsatu. Susret je završio posvetom Majci Božjoj i sretnim povratkom svojim zajednicama.

Vidi vijesti također i na engleskomi francuskom na web Rimske unije OVDJE

Opširnije...

Insieme za nova duhovna zvanja

Drugog dana po Uskrsu, 09. 04. 2012. tradicionalno zvan »Emaus«, nekoliko je uršulinki iz Zagreba i Varaždina te dvije postulantice, krenulo na 'put u Emaus', u srcu noseći radost Uskrsa koju su željele podijeliti s Božjim narodom u maloj župi Pokupsko u Sisačkoj biskupiji.

Opširnije...

Hodočašće uršulinki »Tragom hrvatskih svetaca«

HODOČAŠĆE URŠULINKI   

PILGRIMAGE OF THE CROATIAN PROVINCE   click here! (mora se izabrati engleska zastava u desnom uglu, inače ne funcionira link!)

LE PÈLERINAGE DES URSULINES   click here! (mora se izabrati francuska zastava u desnom uglu, inače ne funcionira link!)
         »Tragom hrvatskih svetaca«

   TROGIR – ZADAR – NIN - ŠIBENIK

                      28. – 30. 12. 2011.

Trodnevna duhovna obnova bila je u znaku hodočašća na korijene našega kršćanstva… Uz čitanje i promišljanje o životima svetaca, a nadahnute primjerom utemeljiteljice sv. Anđele Merici, koja je često hodočastila na sveta mjesta, uršulinke su doticale »sveta tla« naših hrvatskih svetaca… Svaki je dan bio ispunjen molitvom Časoslova, meditacijom, čitanjem o svecima, razmišljanjem i podjelom Božje riječi, euharistijskim slavljima i klanjanjima, pjesmom i istinskom podjelom doživljenog… susreti s benediktinkama u Trogiru i Zadru, franjevkama u Šibeniku, svećenicima... sve je bilo u mjeri i neizrecivo obogaćujuće…

Opširnije...

Susret bivših zvanja

Zajedno u Kristu našle smo se, u subotu, 26. studenoga 2011. s osobama koje su čule Kristov poziv »Dođi i vidi!« i s kojima smo jedan dio hrvatske uršulinske povijesti tkale  zajedničkim naporima, radostima i žalostima.

Opširnije...

Beatifikacija Drinskih mučenica

ČETNIČKI ZLOČIN 1941. NAD DRINSKIM MUČENICAMA
U Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu, u subotu 24. rujna održano je svečano misno slavlje koje je pred oko 15 tisuća vjernika predvodio izaslanik pape Benedikta XVI., prefekt Kongregacije za proglašenje svetih kardinal Angelo Amato u koncelebraciji velikog broja kardinala, nadbiskupa i biskupa uz tristotinjak svećenika iz cijele Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i drugih susjednih zemalja.

Zahvaljujemo Gospodinu i s. Jasni, našoj provincijalnoj glavarici, na omogućenom sudjelovanju na beatifikaciji Drinskih mučenica. U Zenici smo se okupile iz Rovinja, Varaždina, Slavonskog Broda i Zagreba u petak uoči svečanog slavlja. Ujutro smo nas 15 sestara krenule s djecom i starijima iz župe Sv. Josipa autobusom prema Sarajevu, do dvorane Zetra.
Bile smo zadivljene mnoštvom sestara, prvenstveno Kćeri Božje ljubavi iz više zemalja, svećenika, pjevačkog zbora koji je zauzeo cijelu tribinu, kao i ostalog puka. Papin izaslanik kard. Angelo Amato predvodio je samo slavlje, uz nazočnost kardinala Vinka Puljića, Josipa Bozanića kao i biskupa i svećenika. Molitva je vjernika izrečena i na poljskom, njemačkom, mađarskom i slovenskom jeziku. Očitovao se pravi katolicitet Crkve i internacionalna povezanost. Pjevanje je izvedeno vrhunski i uzvišeno. Osobno me zadivilo koliko je glazbenika bilo inspirirano Drinskim mučenicama jer im je u čast otpjevano više pjesama. Dirljivo je bilo kada su se nosili simboli mučenica nakon samog čina proglašenja: preslike svjedočanstava o mučenicama, ciborij i pepeo koji su bili pronađeni u ruševinama, voda rijeke Drine... Iako oskudni količinom, oni snažno uzvikuju o vjerničkoj snazi Mučenica. U toj je sportskoj dvorani prevladavala molitveno-slavljenička atmosfera.
Otišli smo ispunjeni radošću i snagom. Vratile smo se umorne, ali ispunjene snažnim dojmovima o vrijednosti i snazi ljubavi prema Kristu sve do mučeništva.

(s. Irena Jozić,OSU)

Opširnije...

Provincijalna konferencija Varaždin

PROVINCIJALNA KONFERENCIJA 2011.
Tema: »ZAJEDNO U KRISTU ZA NOVA ZVANJA«  
Varaždin, 02. - 04. rujna

Rad ovogodišnje Provincijalne konferencije bio je prožet molitvom, zajedničkim razmišljanjima, podjelom u skupinama...

Opširnije...