Nacionalni susret misionara

Varaždin, (IKA) - Nakon što je misnim slavljem u ponedjeljak 4. srpnja u Varaždinu započeo tradicionalni godišnji već 23. ljetni susret hrvatskih misionara, u utorak 5. srpnja nastavljen je cjelodnevnim radnim dijelom na kojem su šestorica misionara svećenika te 13 redovnica misionarki predstavili svoj misijski rad. Na radnom dijelu, koji je održan u Duhovnom centru "Dom sv. Anđele" uršulinskog samostana, sudjelovali su i biskup domaćin Josip Mrzljak, predsjednik Vijeća za misije pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk, ove godine imenovani nacionalni ravnatelji za Papinska misijska djela u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini vlč. Antun Toni Štefan i vlč. Ivan Štironja te dijecezanski povjerenici za misije u nad/biskupijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kao i djelatnici misijskih središnjica u Zagrebu i Sarajevu.

Ukupno 45 sudionika najbrojnijeg susreta do sada pozdravio je na početku u ime domaćina vlč. Dominik Vukalović, povjerenik za misije u Varaždinskoj biskupiji, koji je kazao kako će nakon što će tijekom dana misionari izlagati o svom radu, navečer svi u grupama pohoditi šest župa Varaždinske biskupije gdje će na misama propovijedati misionari, a misijski rad predstavit će i misionarke.
Novi nacionalni ravnatelj PMD u Hrvatskoj vlč. Štefan pozdravio je sve okupljene, te zahvalio biskupu Mrzljaku na ponovnom srdačnom domaćinstvu susreta misionara, koji je prvi put u mladoj Varaždinskoj biskupiji održan 2000. godine, a zahvalio je i biskupu Štambuku na zauzetosti kojom brine o Papinskom misijskom djelu u Hrvatskoj. Misionarima je zahvalio na djelovanju u izgradnji Božjeg kraljevstva u raznim krajevima svijeta, kazavši kako iz dalekih zemalja dolaze lijepe vijesti o njihovom misijskom djelovanju koje je na ponos Crkvi u Hrvatskoj. Misionare je nazvao zvijezdama posutima po zemlji iz male zemlje Hrvatske koji čine velika djela za Isusa. Ujedno je naglasio kako se na vjeri misionara nadahnjuje i naša vjera u Hrvatskoj te Crkvu jača u daljnjoj zauzetosti za misijsko djelo. Kao posebno svete dužnosti nazvao je službe misijskih voditelja i animatora u nad/biskupijama koji pridonose da se Radosna vijest proširi po svemu svijetu i nastavi veliko djelo izgradnje Isusove Crkve. Naglasio je da bez podrške hrvatskih biskupa i biskupa domaćina u misijskim zemljama, kao nasljednika apostola, svakako ne bi bilo moguće graditi Crkvu i biti plodonosan u radu. Također je kazao da bi misijsko djelovanje trebalo imati prvenstvo u crkvenom djelovanju te nikako ne bi smjelo biti manje važno od drugih područja djelovanja Crkve.
Biskup Mrzljak zatim je ukratko predstavio Varaždinsku biskupiju koja se sastoji od 105 župa te je četvrta biskupija u Hrvatskoj po broju stanovnika, a njezinih oko 150 svećenika djeluje i u ustanovama i područjima izvan biskupije, pa tako i u katoličkim misijama u Europi i Kanadi.
Novi nacionalni ravnatelj Štironja prenio je pozdrave biskupa iz Bosne i Hercegovine njihovu zajedničkom susretu na kojem će podijeliti svoja iskustva, podsjetivši kako bez svjedočanstva nema Crkve. Misionarima je kazao kako nisu samo Isusovi svjedoci, nego i svjedoci Crkve u Hrvata. Poručio im je kako je ta Crkva ponosna i radosna zbog njih te će i dalje ustrajno moliti za njih i pomagati ih s velikim osjećajem za misije.
U ime Hrvatske biskupske konferencije biskup Štambuk pozdravio je sve nazočne kazavši kako hrvatski biskupi vrlo rado i s velikim zanimanjem prate sve što se događa u misijama. Naglasio je kako je ovo s 45 sudionika najbrojniji susret do sada, a među kojima je čak 19-ero misionara koji zastupaju dosad najveći broj zemalja. Ujedno su se prvi put susretu pridružili i predstavnici Papinskog misijskog djela u Bosni i Hercegovini, radi čega je biskup Štambuk izrazio osobitu radost dodavši da Vijeće za misije rado brine o hrvatskim misionarima iz obje države.
Sa susreta su riječi pozdrava i zahvalnosti upućeni dosadašnjim nacionalnim ravnateljima vlč. dr. Milanu Špeharu i don Tomi Kneževiću te svim hrvatskim misionarima koji su bili spriječeni sudjelovati na susretu kojem je pozdrave i dobre želje uputio i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Na susretu je sudjelovao i dugogodišnji hrvatski misionar u Togu fra Bernardin Šulj, a sjetilo se u molitvi i svih pokojnih hrvatskih misionara. Tijekom dana hrvatski misionari izlagali su svoja iskustva i posebnosti u misijskom radu, približili su poteškoće s kojima se susreću, ali i radosti koje ih nadahnjuju da ustraju u djelovanju i poslanju.