34. Hodočašće povjerenja na zemlji

34. Hodočašće povjerenja na zemlji
Započeo susret u Berlinu
    Zajedničkom večernjom molitvom na berlinskom velesajmu, u srijedu, 28. prosinca započeo je 34. europski susret mladih, "Hodočašćenje pomirenja na Zemlji". U prigodnom nagovoru, prior Zajednice iz Taizea, brat Alois je istaknuo kako se po prvi put jedan od Europskih susreta održava u Berlinu. Stoga je zahvalio svima koji su srdačno primili sudionike, i to župama, obiteljima i pojedincima, a posebno onima koji nisu članovi Crkve, ali su odlučili primiti mlade. Gostoprimstvo je jedan od velikih doprinosa u izgradnji mira, podsjetio je.

Govoreći o crtežu Djevice Marije s djetetom Isusom koji se nalazi u svakoj molitvenoj dvorani, brat Alois je rekao kako je taj crtež napravio tijekom II. svjetskog rata njemački vojnik u Staljingradu i to na proslavu Badnjaka, a crtež je nacrtan na poleđini vojne karte. Taj je crtež sada u Berlinu, u Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, crkvi ostavljenoj u ruševinama kao podsjetnik na razdoblje nacizma. Je li taj vojnik - znamo da je bio vjernik, protestant - želio viknuti o svojoj žeđi za životom i mirom usred najgore tame rata? Ne znamo, no duboko smo dirnuti ovim crtežom, poznatim kao "Staljingradska Madona", rekao je, te je podsjetio kako je brat Roger 1986. došao na postaju "Hodočašća povjerenja" u Istočni Berlin. Dopuštenje za molitvu s mladima je dobiveno, uz uvjet da sudionici ne dolaze sa Zapada.
    Ti dani su prošli, a Berlin je simbol za sve one koji, diljem svijeta, pokušavaju prijeći zidove razdvajanja kako bi širili povjerenje. Zidovi postoje ne samo između naroda i kontinenata, već su vrlo blizu nas, pa čak i u ljudskom srcu. Kako bismo srušili te zidove, ovih dana pokušavamo crpiti novu životnu snagu iz izvora povjerenja, rekao je, jer niti jedno ljudsko biće, nijedno društvo, ne može živjeti u izolaciji, bez povjerenja. Stoga je i ovaj susret prigoda tražiti načine otvaranja novih putova povjerenja, jer odabrati povjerenje ne znači okretati glavu od zla. Povjerenje nije naivno niti jednostavno; ono je rizik. Ne možemo preuzeti rizik vjerujući sami. Treba nam podrška drugih, kako bismo znali da smo prihvaćeni i voljeni. Tada možemo slobodnije donijeti važne odluke u svojim životima, rekao je brat Alois, te sve pozvao da postanu svjesniji ljudske solidarnosti i da ju što više ostvaruju.
    Kad iskusimo solidarnost s drugima, koji su blizu ili daleko, kad iskusimo pripadnost jednih drugima, ovisnost jednih o drugima, naš život postaje smislen.
U vremenu kada se mnogi pitaju "Što je pravi smisao mog života?" mi, braća naše Zajednice, želimo vam jasno reći: smisao se nalazi u solidarnosti s drugima, življenoj konkretnim djelima. Takva nam solidarnost omogućuje spaziti da postoji ljubav koja je iznad nas; vodi nas k vjeri u Božju ljubav za svakog čovjeka, poručio je mladima brat Alois.
Autor: IKA