PROSLAVA 50. OBLJETNICE DOLASKA URŠULINKI U ZENICU

PROSLAVA 50. OBLJETNICE DOLASKA I DJELOVANJA SESTARA URŠULINKI
Povodom 50-e obljetnice dolaska prvih sestara uršulinki i apostolskog djelovanja do danas, u našoj župnoj zajednici s radošću smo se pripremali kako bi 14. i 15. listopada ove godine proslavili ovaj jubilej. Naš nas je župnik don Vladimir oduševljeno poticao kroz župne oglase i osobne pozive da dođemo u subotu, 14. listopada na svečanu večernju svetu misu i druženje u katehetskoj dvorani. I, doista smo se okupili u velikom broju.

Na početku župnik je pozdravio:
»Dragi vjernici, okupili smo se danas na slavlje ove svete mise, mise zahvale Bogu:
* zahvaliti Bogu za 50 obljetnicu dolaska i djelovanja sestara Uršulinki u ovu župnu zajednicu na poziv tadašnjeg župnika vlč. Ante Čondrića; 6 sestara je došlo te su kao zajednica osnovane 02. listopada, 1967. godine.
* zahvaliti Bogu za sve sestre koje su bile kroz ovih 50 godina u ovoj zajednici kroz koju je prošlo 40 sestara; što su uvijek živjele identitet Anđeline družbe: biti zaručnica Kristova i duhovna majka drugima; to puno govori o njima.
* zahvaliti Bogu za njihovu duhovnost i molitvu; spremnost i otvorenost, zauzetost i pomaganje; jednostavnost i malenost; vedrinu i radost kojom su pristupale ljudima te tako dopustile da Bog bude vidljiv i prisutan svima kroz njihove živote i djela.
* zahvaliti Bogu za nesebičan, požrtvovan i i zauzet rad s generacijama djece, mladih i odraslih; za katehizaciju i odgoj u vjeri i ljudskosti te pomoć u pastoralnim aktivnostima. Takav rad i zauzetost dali su tolika duhovna zvanja kako svećenička tako i redovnička.
* Sve što rekoh donosim na osnovu desetgodišnjeg iskustva, suradnje, života i zajedništva kojeg sam imao priliku iskusiti sa 8 sestara: s. Anom, s. Skolastikom, s. Arkanđelom, s. Gabrijelom, s. Bertilom, s. Branislavom i s. Andrejom, ali i onim sestrama koje poznajem. Tako da ne pretjerujem ni u čemu. Njihov život, rad i svjedočanstvo ljubavi obvezuje nas na poštovanje i zahvalu Bogu, što i činimo ovom svetom misom.«

Na početku tog susreta najprije je župnik sve nazočne pozdravio i izrazio radost iskustva života i djelovanja sestara u ovoj župnoj zajednici zatim je s. Elvira Krišto predstavila ovu zajednicu kroz 50 godina s posebnim naglaskom na same početke. Bilo je dirljivo čuti kako su sestre započele u krajnjem siromaštvu, ali nisu odustajale. Misionarskim duhom su pronalazile način kako doći do djece, mladih i njihovih obitelji. Kroz župni vjeronauk, vođenje zborova, prigodne priredbe i tzv. duhovna sijela po kućama brzo su se okupili u velikom broju. Na svetim misama je znalo biti oko 800 djece, koja su oduševljeno sudjelovala gromkom pjesmom i čitanje Božje riječi. Bilo je puno ministranata!
Nakon toga su provincijalka s. Ksenija Leko i sestre, koje su ovdje bile i djelovale, prenijele vlastita iskustva. Naglasile su kako su snagu i poticaje dobivale u osobnoj i zajedničkoj molitvi u kućnoj kapelici i srdačnom sestrinskom zajedništvu. Veselile su se susretima na župnom dvorištu, razgovorima na porti, izletima i molitvi svakog "osmog" pred kipom Gospe Brze pomoći u samostanskoj kapelici.
Na kraju su naši mladi ostali na dogovoru sa župnikom za sutrašnji dan. Oni su stvarno "gorući" članovi "Gorućeg grma". Uvijek su spremni biti na raspolaganju i pomoći u svojim mogućnostima. Dogovorili su se da u nedjelju, 15. listopada nakon svete mise posluže kolačima i pićem sve koji će biti na svečanoj svetoj misi zahvalnici. Naše pjevačice su darovale kolače a župnik piće. Hvala im!
Svečana sv. Misa  bila je 15. listopada u 10 sati, koju je predvodio msgr. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH sa župnikom don Vladimirom Pranjićem i ispovjednikom sestara p. Krešimirom Djakovićem, u zajedništvu s brojnim vjernicima ove župe.

Nakon ovog prelijepog, zahvalnog i oduševljenog pozdrava započelo je sv. Misno slavlje uz pažljivo odabrane pjesme koje je cijela crkva pjevala. Sestre su pročitale Božju riječ a prekrasnim glasom psalam je pjevala Katarina Kikić, solistica Sarajevske opere, koja je u našoj župi kao dijete započela pjevati psalme. Biskup Vukšić je nadahnuto propovijedao. Molitva vjernika je posebno sročena za ovu prigodu.                                          
Iza popričesne molitve župnik je čestitao još jednom sestrama ovaj jubilej te zahvalio svima koju su uzeli dioništvo u ovom slavlju a na poseban način predvoditelju današnjeg slavlja biskupu Tomi Vukšiću. Nakon toga svima se obratila provincijalna glavarica s. Ksenija Leko riječima:
Preuzvišeni oče biskupe, Tomo, hvala Vam što ste za nas i s nama slavili ovu sv. Misu, kao zahvalu za 50 godina od dolaska i djelovanja naših sestara ovdje, u Zenici. Nema ljepše, veće i moćnije zahvale Bogu od sv. Mise. Sv. Misa je uvijek bila središte života naših sestara ovdje, u njoj su crpile snagu, u njoj su se hranile i napajale na izvoru svih milosti i njom su ojačane išle u susret onima kojima ih je Gospodin slao. Zato Vam još jednom hvala što ste nam posredovali mnoge milosti i blagoslove po ovoj sv. Misi.
Od srca hvala i Vama vlč. Vlado. Ovih zadnjih godina Vi ste našim sestrama boli najbliži suradnik i premda po godinama puno mlađi od njih bili ste im poput oca.
Hvala i vama p. Krešo kao ispovjedniku naših sestara što duhovnim vodstvom usmjeravate njihove korake ka izvršenju volje Božje u njihovim životima.
Na kraju hvala i Vama, dragi vjerni puče zbog kojih su naše sestre došle i zbog kojih ostaju ovdje i zbog kojih ne žele otići. Hvala vam što ste sačuvali čistu i jaku vjeru i što su se ispunile na Vama riječi koje je Isus izrekao svojim učenicima: "Vi ste svjetlo svijeta!" Neka tako bude i vazda ostane. Amen.
Nakon svečanog blagoslova župnik je zamolio župljane i goste da ostanu na druženju pred crkvom uz piće i kolače koje će poslužiti mladi  iz "Gorućeg grma".
Biskupa, svećenike i sestre župnik je počastio ručkom u prostorima Caritasa.