»Isusov rejting«

Sigurno nije najugodniji osjećaj, kao čovjek, narod, puk, domovina, država biti od nekog središta moći proglašen smećem. Za katolika je to tim izazovnije što cijelo došašće, a posebno treća nedjelja u njemu, svojim porukama naviješta veliku, beskompromisnu i na Bogu utemeljenu radost. Tu radost ne mogu otkinuti hirovi ovih ili onih zemaljskih moćnika, ta je radost stvar srca, vjere, onog svijetla kojeg u nama pali Božji dodir na način svijeća na našim adventskim obilježjima. Srce vjernika ima kao utjehu Svetu Obitelj, onu koja je sigurno imala najniži mogući »kreditni rejting.«

Opširnije...

Ljubav je objaviti drugome njegovu ljepotu

Šesti broj Papina motu proprija Vrata vjere ističe na snažni način važnost svjedočanstva u godini vjere, djelu evangelizacije te navodi da se »Obnova Crkva postiže se također svjedočanstvom koje svojim životom daju vjernici: vjernici su samim svojim životom pozvani oko sebe širiti svjetlo Riječi istine koju nam je Gospodin Isus ostavio.«

Opširnije...

Razmišljanje uz Godinu vjere

Na velike obljetnice Koncila i Katekizma, te na spomendan blaženog pape Ivana Dobrog započinje Godina vjere.
Nastojmo obilne milosti koje će nam biti udijeljene primiti otvorena srca. 
Kako u svom apostolskom pismu u obliku motu proprija kojim se proglašava Godina vjere podsjeća papa Benedikt XVI., posljednju je Godinu vjere proglasio papa Pavao VI. 1967. godine.

Opširnije...

»Jedino što vrijedi jest ljubav«

»Jedino što vrijedi jest ljubav«
Nakon divnih papinih riječi da »moramo s novom radošću u srcu uživati Božju riječ« pred nama je riječ iz istog, trećeg broja Motu proprija, u kojem Benedikt XVI. kaže da pitanje koje su postavili njegovi slušatelji: »Što nam je činiti da bismo radili djela Božja?« (Iv 6, 28), postavljamo i mi danas. Znamo Isusov odgovor: - nastavlja papa -  »Djelo je Božje da vjerujete u onoga kojega je on poslao« (Iv 6, 29).

Opširnije...

Ustrajnost...

Papa budno bdije i upozorava da se diktatura relativizma, odbijanje poziva mudrosti da joj se pridružimo, (usp Mudr 9, 3-6), ne useli u naša srca.
Zato naglašava u trećem broju apostolskog pisma »Vrata vjere« u obliku motu proprija:
»Ne možemo prihvatiti da sol postane bljutava i da svjetlo bude skriveno (usp. Mt 5, 13-16). I današnji čovjek može iznova osjetiti potrebu poput Samarijanke poći na zdenac da sluša Isusa, koji poziva vjerovati u Nj i crpiti s njegova izvora, iz kojeg teče voda živa (usp. Iv 4,14).«

Opširnije...

Radost u vjeri...

Sveti Otac Benedikt XVI. u drugom broju apostolskog pisma »Vrata vjere« u obliku motu proprija navodi i poziva: »Od samog početka svoje službe kao Petrova nasljednika podsjećao sam na potrebu da se ponovno otkrije put vjere da bi se sve jasnije iznosilo na vidjelo radost i obnovljeni zanos susreta s Kristom.« Rečenica bremenita sadržajem odjekuje.

Opširnije...

Molitva proroka Amosa

Gospodine, kad mi se učini da Božji narod nije tvoja zajednica, nego moćna ljudska organizacija, daruj mi svoje svjetlo i snagu da gledam u tebe. Kad budem neljudski pritisnut, hladno odbijen, grubo i lažno napadnut, pokaži mi svoju ruku koja me drži i šalje. Ti si štit i obrana moja.
Podaj mi svetu odvažnost da budem ondje gdje se važne odluke donose. Zaustavi me da ne bježim i da se ne skrivam. Stavi svoje riječi u moja usta kad je to najpotrebnije.
Znaš kako sam malen. Daj mi živi pogled na poziv kojim si me odabrao i pozvao. Iz tog poziva živim. Ti si moje ime izgovorio, ti si me za sebe uzeo da tvoja djela činim.
Povedi me u sveti prostor koji pripada tebi. Upravi moje korake svojom stazom. Pokaži mi gdje boraviš, pokaži mi svoje srce da te do kraja upoznam.
p. Niko Bilić, S.J.

Opširnije...

Ako srce dopusti...

…AKO SRCE DOPUSTI….
Apostolsko pismo u obliku motu proprija pape Benedikta XVI. kojim se proglašava Godina vjere, koju željno očekujemo, započinje riječima koje nam puno govore. Sveti Otac pogađa u srž duhovnog života ističući u prvom broju:

Opširnije...

Lipanjska poruka Ljubavi

Srcem u lipnju
Opći stav ljudi, temeljno raspoloženje (i nas samih) – vrlo često je – umorni smo. Tereti, stalna višedesetljetna kriza, križevi, životni, egzistencijalni problemi brzo i snažno nas »troše«. Naš poznati kantautor izriče opće raspoloženje riječima – srce se umorilo i ne znam što ću s njim….
Umorni smo i na »čisto« duhovnom području, a umoran čovjek lako se izgubi. Ulaskom u neku prodavaonicu, kiosk, poštanski odjel biva zapljusnut obiljem »duhovne« literature, koja se u šarenoj ambalaži predstavlja u rasponu od distopijske do znanstvene fantastike, uglavnom spajajući sve moguće (književne i druge) stilove u neobvezatno šarenilo tako privlačno nesigurnom čovjeku postmoderne i umjesto da mu (po)nudi jasan smjer još ga više zbunjuje utapajući ga kao »pčelu u žlici čaja«… u vrtlog površnosti besmisla i besmislene površnosti.

Opširnije...

Otajstvo tišine

I nakon višetjednog razmatranja i razmišljanja ostaje mi kao najsnažniji onaj prvi utisak nad ovogodišnjom Papinom porukom za Svjetski Dan medija. Poruka je vrlo snažna, izazovna, neobična. Snažno, znamo, progovara o Tišini kao Otajstvu Susreta, toj nezaobilaznoj, a time i bitnoj sastavnici duhovnog života, odnosa s Bogom. Izazovna je jer je upućena dežurnim proizvođačima buke, u što se su se nažalost pretvorili mediji današnjice. Od, za mlade već zastarjelih, radija i televizije, do svakog dana sve novijih, snažnijih, bržih, šarenijih, atraktivnijih, vizualno i na svaki drugi način zamamnijih oruđa, koja u jednom dijelu dotiče i papina poruka. Uronjeni u tu galamu, ili u njoj već i odrasli, pa za drugo i ne znamo tek s određenim duhovnim naporom primjećujemo važnost onoga što nam Sveti Otac poručuje, a moglo bi se sažeti u trajni poziv da budemo apostoli Tišine.

Opširnije...